Biris: Cu cat un Cod al Muncii e mai protectiv cu angajatul, cu atat ingreuneaza intrarea sa pe piata muncii

Data publicarii: 25-02-2016 | Economie

Un Cod al Muncii protectiv cu angajatul ingreuneaza intrarea acestuia pe piata muncii, putini fiind cei care inteleg acest lucru, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gabriel Biris, intr-o conferinta de specialitate.

"Vorbim de competitivitatea noastră economică. O componentă importantă este fiscalizarea muncii și Codul Muncii. Puțini înțeleg că, cu cât un Cod al Muncii este mai protectiv cu angajatul, cu atât îngreunează intrarea pe piața muncii a angajatului. Vorbesc de asta în calitate de angajator atâția ani de zile. Când în România sarcina fiscală de departe cea mai mare, este pe contractele individuale de muncă, am ajuns să nu mai vorbim, să ne dăm seama că nu e bine să spunem că muncim în țara asta. Noi trebuie să spunem că dăm consultații, creăm, nu că suntem angajați, că suntem colaboratori. În niciun caz în țara asta nu trebuie să spunem că muncim, că e scump să muncești. Sunt foarte mari contribuțiile sociale", a spus Biriș.

El a criticat impozitele pe investiții pe care le practică statul român.

"Vorbim de atragere de investiții, trebuie să vorbim de fiscalizarea investițiilor. De fapt, nici nu ar trebui să vorbim de fiscalizarea investițiilor, ar trebui să vorbim de fiscalizarea profitului, dar în același timp introducem sau păstrăm impozite pe investiții, cum a fost și este taxa pe stâlp, cum a fost și este impozitul pe clădiri. E un impozit pe investiții. Atâta timp cât se aplică la valoarea de inventar care depinde de cât ai investit ca să construiești acea clădire sau infrastructură, este un impozit pe investiții. Cu cât investiția e mai de calitate, ea costă mai mult și, atunci, nu putem să spunem că stimulăm investițiile de calitate când impozităm investițiile în funcție de mărimea lor", a explicat secretarul de stat.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, joi, o conferință dedicată recomandărilor europene privind înființarea de autorități naționale pentru competitivitate.

Evenimentul și-a propus să dezbată inițiativa legislativă privind constituirea Consiliului Național de Competitivitate în România, urmărind să aducă laolaltă actorii instituționali care pot sprijini activitatea consiliului în vederea creșterii competitivității la nivel național.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: