Oficialii G20 sunt decisi sa utilizeze toate instrumentele de politica monetara pentru a consolida cresterea economiei

Data publicarii: 28-02-2016 | Economie

Oficialii G20 sunt decisi sa utilizeze toate instrumentele de politica monetara pentru a consolida cresterea economiei, se arata in comunicatul comun emis la finalul reuniunii ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, transmit Xinhua, Bloomberg si Reuters.

'Vom folosi toate instrumentele monetare, fiscale și structurale pentru a întări creșterea economică, pentru stimula crearea de locuri de muncă și încrederea, dar numai prin măsurile de politică monetară nu se poate ajunge la un avans echilibrat al PIB-ului mondial', au spus oficialii G20.

Oficialii G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) și-au exprimat angajamentul de a utiliza toate mijloacele pentru a consolida redresarea economiei globale, care rămâne inegală. Reuniunea G20 a avut loc la Shanghai, în perioada 26-27 februarie.

Miniștrii de Finanțe din G20 au dat asigurări că guvernele lor vor face mai mult pentru stimularea creșterii economiei globale, pe fondul sporirii temerilor referitoare la eficacitatea măsurilor de politică monetară.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) a afirmat că nu au existat discuții privind încheierea unui acord menit să rezolve tensiunile privind cursul de schimb. Membrii G20 au reafirmat că se vor abține de la devaluări competitive și sunt de acord să colaboreze strâns asupra evoluțiilor monetare.

"Guvernatorii băncilor centrale au luat măsuri în ultimii ani pentru stabilizarea economiei globale. Dar instrumentele lor își pierd eficacitatea, doar prin adoptarea unor măsuri de politică fiscală mai agresive și a unor reforme structurale va fi stimulat PIB-ul pe plan mondial", a declarat Frederic Neumann, analist la HSBC Holdings Plc în Hong Kong.

Și Christine Lagarde a atras atenția asupra diminuării efectelor măsurilor de politică monetară, chiar și a celor inovative. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, și-a exprimat scepticismul privind capacitatea ratelor negative ale dobânzilor din zona euro și Japonia de a stimula cererea pe plan intern.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat că măsurile de relaxare cantitativă nu pot îndepărta obstacolele structurale cu care se confruntă avansul economiei mondial și ar putea avea efectele negative.

"Nu au existat surprize pozitive în privința angajamentelor G20. Nu au existat planuri detaliate în acordul prezentat după încheierea reuniunii deci se poate spune că au realizat doar cerințele minime", a apreciat Mitsumaru Kumagai, economist șef la Daiwa Institute of Research din Tokyo.

Chiar dacă investitorii sunt îngrijorați de riscurile apariției unei noi recesiuni și de turbulențele de pe piețele financiare, oficialii G20 nu au reușit să adopte o poziție comună privind noi măsuri de stimulare a economiei globale.

"Au crescut șansele ca Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de politică monetară în martie și nu doar să reducă rata dobânzii la depozite", a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% și dobânda la depozite la minus 0,30%.

Investitorii și șefii băncilor din zona euro sunt îngrijorați de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilității pe termen lung.

Și FMI a avertizat săptămâna aceasta că ritmul de creștere al economiei mondiale ar putea fi pus în pericol de turbulențele de pe piețele financiare, scăderea prețului petrolului și conflictele geopolitice. "O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibilă", susține FMI, la doar șase săptămâni după ce preconiza că economia mondială va urca cu 3,4% în acest an și cu 3,6% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estima în luna octombrie 2015.

În ceea ce privește economiile emergente, FMI apreciază că acestea ar trebui să adopte cursuri de schimb valutar flexibile și să utilizeze intervențiile pe piața valutară doar ca măsuri temporare.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: