Paul Anghel (ANPC): Personal, voi alege sa transmit numele operatorului economic la care se vor gasi produse cu bacterii coliforme

Data publicarii: 05-03-2016 | Economie

Directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a anuntat vineri seara, printr-o postare pe Facebook, ca el, personal, a ales ca, din acest moment, sa transmita numele operatorului economic la care se vor gasi produse cu bacterii coliforme.

"...dacă într-un produs sunt determinate bacterii coliforme, atunci îi invit pe cei care consideră că se distruge nu știu ce brand românesc sau producător român să mănânce dânșii produse care conțin bacterii coliforme (în niciun caz copiii dânșilor)...atunci când nu se transmite numele operatorului economic e rău, când se transmite e din nou rău...Personal, voi alege din acest moment să transmit numele operatorului economic (indiferent de brand) ca o dovadă de loialitate și de transparență față de consumatorul român precizând, totodată, că acest lucru a fost constatat în urma controlului, asta neînsemnând că operatorul economic nu mai are dreptul să conteste, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive produsul respectiv va rămâne nesigur/neconform, impropriu consumului uman...Dacă există un buletin de analiză al unui laborator acreditat/autorizat care constată că în acel produs se găsesc bacterii coliforme, cu atât mai mult. Este o părere personală", a scris Paul Anghel.

Pe site-urile de socializare au început de câteva zile o serie de dezbateri pro și contra, după ce ministrul Agriculturii a anunțat, la începutul săptămânii, că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli, iar autoritățile au dispus stoparea activității societății.

Ulterior, proprietarul fabricii din comuna argeșeană Brăduleț, Marius Badea, a declarat, într-o conferință de presă, că au fost luate toate măsurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli, care a fost identificată într-un lot de brânză proaspătă.

"Am investit masiv (...) și am încercat să facem o fabrică modernă, la capacitățile și la posibilitățile noastre (...) și toate controalele care au fost la fabrică au dovedit că ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultimă generație (...). Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare în produsul nostru finit. Din păcate, au apărut aceste speculații, aceste analize care sunt parțiale, nu putem trage o concluzie definitivă", a spus Badea.

El a precizat că materia primă provine de la două ferme moderne de vaci, una din Argeș și una din Dolj, iar întreaga cantitate de lapte este pasteurizată după intrarea în fabrică. În plus, analizele probelor de lapte și analizele medicale ale angajaților au fost întotdeauna conforme, a susținut Badea.

Omul de afaceri și-a exprimat îndoiala că fabrica pe care o conduce va mai putea reveni pe piață după acest incident, chiar dacă rezultatele finale ale analizelor vor arăta că acea contaminare cu E-coli nu s-a produs în timpul procesului de fabricație.

De altfel, joi, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, a declarat, pentru AGERPRES, că laptele provenit din toate fermele din România este un lapte conform și poate pleca fără probleme către procesare, iar primele rezultate pe analizele prelevate de la fermele din Argeș și Dolj sunt negative.

Vineri, premierul Dacian Cioloș a declarat, într-o conferință de presă, că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a comunicat prea repede, fără a avea toate datele, numele firmei 'Brădet', care este suspectă în cazul copiilor îmbolnăviți cu E-coli.

''Nu vreau să comentez prea mult lucrurile acestea pentru că încă nu știu să existe o legătură dovedită între E-coli, sușa aceea care a fost găsită la copiii îmbolnăviți, și cea care a fost găsită și în proba respectivă de brânză de la acea întreprindere. Am înțeles de la domnul ministru al Sănătății că urmează să se facă o analiză genetică, pentru a vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă și îmbolnăviri. Aici probabil că domnul ministru n-ar fi trebuit să comunice, atâta timp cât n-avea toate elementele și oricum, ce i-am spus eu e că nu cred că ar fi fost cazul să comunice dânsul. Dacă la dl. ministrul al Sănătății, în urmă cu câteva săptămâni, a fost o problemă de lipsă de comunicare, pe care între timp a corectat-o, dl. ministru al Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice Autoritatea Sanitar-Veterinară, care e cea mai îndreptățită. Mi-a spus dl. ministru că a fost o presiune pe dânsul, tot din partea presei, să spună și să nu țină ascunse informațiile pe care le are și dânsul a considerat că având informațiile respective trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme care puteau să apară'', a spus Dacian Cioloș.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat pe 25 februarie, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli. În prezent, la spitalul "Marie Curie" mai sunt internați trei copii cu sindrom hemolitic-uremic.

Sursa: Agerpress