MFP propune majorarea bugetului de ajutor de stat de la 100 de milioane de euro la 145 de milioane de euro anual

Data publicarii: Astazi, 07-03-2016 | Economie

Ministerul Finantelor Publice propune majorarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat de stimulare a investitiilor cu impact major in economie de la 100 de milioane de euro, la 145 de milioane de euro anual, avand in vedere interesul mare dar si faptul ca pentru intreprinderile mari care intentioneaza realizarea unor astfel de investitii nu mai exista un alt mecanism de finantare la nivel national, se arata intr-un comunicat al Ministerului transmis, luni, AGERPRES.

'Ministerul Finanțelor Publice propune majorarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat de stimulare a investițiilor cu impact major în economie de la 100 de milioane de euro anual, la 145 de milioane de euro anual, echivalent în lei, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate. Decizia vine în urma interesului deosebit manifestat de un număr în creștere de investitori pentru realizarea unor investiții de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Totodată, în prezent, pentru întreprinderile mari care intenționează realizarea unor astfel de investiții nu mai există un alt mecanism de finanțare la nivel național', se arată în comunicatul MFP.

În plus, Ministerul propune și modificarea mecanismului de înregistrare a proiectelor și selectare a beneficiarilor, criteriile de departajare fiind cuantificabile și transparente, stabilite pe bază de punctaj. 'Scopul este acela de a asigura un tratament egal întreprinderilor și eficientizarea procesului de evaluare cu încadrarea, totodată, în bugetele alocate schemei. De asemenea, este luată în calcul introducerea și clarificarea anumitor definiții și reglementări specifice în vederea corelării cu prevederile legislației europene în materie', se mai arată în comunicat.

În acest context, reprezentanții Finanțelor menționează că mecanisme similare de stimulare a atragerii de investiții sunt practicate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, în conformitate cu legislația comunitară în domeniul ajutorului de stat, și reprezintă un criteriu determinant în procesul de alegere a locațiilor pentru amplasarea viitoarelor investiții.

Ministerul Finanțelor Publice implementează, începând cu luna noiembrie 2014, schema de ajutor de stat aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 care are ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Pot beneficia de ajutor de stat întreprinderile care realizează proiecte de investiții cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 10 milioane de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: