Ursache (ASF): Transferul proprietatii de la stat la privat nu se mai poate face decat prin piata de capital

Data publicarii: 07-03-2016 | Economie

Transferul proprietatii de la stat la privat, in Romania, nu se mai poate face decat prin piata de capital, a atras atentia, luni, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, intr-o conferinta de specialitate.

'Astăzi, în România, transferul proprietății de la stat la privat este evident pentru toată lumea că nu se mai poate face decât prin piața de capital. În domeniul reglementării avem multe plusuri și vreo 3-4 restanțe mari. Plusurile sunt că, astăzi, mai avem doar două legi mari pe care le trecem prin Parlament. Există, în momentul de față, un curs favorabil pentru care legislația pieței de capital să meargă cu ușurință în dezbaterea parlamentară. Mă refer aici la Legea emitenților, precum și Legea fondurilor de investiții alternative. Practic, la finalizarea acestora, Legea veche — 207 — moare. Cred că suntem aliniați, astăzi, din punct de vedere al legislației, cu statele care sunt în domeniul pieței de capital emergente, nu de frontieră ca până acum', a declarat Ursache.

Acesta a menționat, totodată, că ASF are ca așteptare o fuziune, în acest an, a Bursei de Valori București (BVB) cu Sibex.

'Îmi doresc ca, până la sfârșitul acestui an, să lămurim problema contra-părții centrale. Am încercat mai multe variante, inițial cu participația statului, a Ministerului de Finanțe și a Băncii Naționale, dar n-am reușit să trecem de acest prag. Mergem acum pe varianta de a crea o contra-parte centrală numai cu entitățile din piață. În cazul în care nu vom reuși, analizăm posibilitatea, împreună cu Bursa, a atașării la o contra-parte regională. Vreau, în același timp, să vedem dacă negocierile între cei doi operatori de piață (BVB și Sibex Sibiu — n. r.) se finalizează cu o fuziune. Din punctul nostru de vedere, e o așteptare, însă nu putem, în niciun caz, să intervenim asupra deciziilor celor două Adunări Generale de la Sibex și de la BVB', a subliniat vicepreședintele ASF.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: