Schaeuble isi reafirma opozitia fata de o noua reducere a datoriei Greciei

Data publicarii: 08-03-2016 | Economie

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble si-a reafirmat, marti, opozitia de principiu fata de orice noua reducere a datoriei Greciei, chiar daca creditorii internationali ai tarii au acceptat sa demareze dezbaterile cu privire la acest subiect, informeaza AFP.

"Sincer, nu am niciun argument bun (în favoarea reducerii datoriei nr.) pe care să îl prezint Legislativului german și opiniei publice din Germania, față de care am responsabilități bugetare, de ce acest subiect ar trebui să fie acum în centrul dezbaterilor", a declarat Wolfgang Schaeuble într-o conferință de presă organizată la Bruxelles. "Această dezbatere este una care ține de prestigiu și nu de substanță", a mai spus Schaeuble, adăugând că timp de mai mulți ani Grecia nu trebuie să plătească niciun eurocent dobândă iar până în 2025 nu trebuie să ramburseze nici principalul, astfel că pentru moment nu este nevoie să fie luate măsuri pentru reducerea plăților viitoare.

Luni, la finalul reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a anunțat că subiectul reducerii datoriei Greciei va fi inclus pe ordinea de zi a discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi: Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Fondul de susținere a zonei euro (MES).

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistență convenit în vara anului trecut de Grecia cu creditorii internaționali, guvernele din zona euro au promis să ia măsuri pentru a ușura povara datoriei Greciei după prima evaluare a programului. Potrivit lui Wolfgang Schaeuble, această evaluare de către creditori a reformelor realizate de Guvernul grec ar urma să se finalizeze în cursul lunii aprilie.

În vara anului trecut, Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană au acordat Greciei un al treilea plan de asistență în valoare de 86 de miliarde de euro, în schimbul adoptării unor noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar și datoria. În schimb, pentru a se alătura la noul plan de asistență, Fondul Monetar Internațional a cerut autorităților de la Atena să adopte o reformă a sistemului de pensii iar din partea zonei euro a cerut un acord pentru reducerea datoriei Greciei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: