Banca Angliei: Brexitul ar putea determina mutarea unor activitati financiare in afara Marii Britanii

Data publicarii: 08-03-2016 | Economie

Daca Marea Britanie decide sa paraseasca Uniunea Europeana, la referendumul din iunie, fara a-si asigura accesul deplin la piata unica, bancile isi vor muta probabil unele afaceri in UE, a avertizat marti Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei (BoE), transmite Reuters.

Impactul "Brexit-ului" asupra City-ului londonez va depinde în mare parte de relațiile comerciale dintre Regatul Unit și UE, a explicat Mark Carney.

Recunoașterea mutuală, cu ajutorul căreia UE și Marea Britanie își acceptă regulile fiecăreia, ar avea un impact mai redus decât recunoașterea "unei a treia țări", conform căreia UE permite doar băncilor din statele din afara blocului comunitar să aibă acces la piața unică dacă acceptă reglementări similare.

În prezent, băncile din Marea Britanie au "un pașaport" care le permite accesul neîngrădit la toate celelalte 27 de state membre ale UE, o situație care se va schimba în eventualitatea unei recunoașteri mutuale din cauza "Brexit-ului".

"În mod fundamental, problema este ce nivel al recunoașterii mutuale va fi atribuit Marii Britanii și dacă reglementările privind recunoașterea mutuală ar putea fi negociate pentru a fi asemănătoare cu actualul regim de care beneficiază băncile", a explicat Carney, avertizând că eventualele negocieri vor fi îndelungate.

Întrebat dacă unele activități bancare ar putea fi mutate în afara Marii Britanii dacă nu va exista recunoașterea mutuală, guvernatorul Băncii Angliei a răspuns: "Unii se așteaptă la relocarea unor activități și cu certitudine există o logică în asta. Aș spune că instituții financiare importante au planuri de rezervă pentru eventualitatea "Brexit-ului".

În 19 februarie, liderii din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord care oferă Marii Britanii libertate de acțiune în aplicarea reglementărilor privind băncile și piețele financiare, dar stabilește că va exista un set unic de reguli pentru sectorul financiar din cadrul Uniunii Europene.

Acordul menit să păstreze Marea Britanie în UE a fost sprijinit în unanimitate de toți liderii celor 28 de state membre, a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

În cele două zile ale summitului în care s-au stabilit noile condiții pentru evitarea ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit), Franța a făcut presiuni pentru reducerea concesiilor oferite centrului financiar al țării, argumentând că City of London obține astfel avantaje incorecte, deși generează aproximativ 10% din PIB-ul Regatului Unit.

Textul confirmă că Banca Angliei va fi responsabilă pentru supervizarea băncilor naționale și a piețelor financiare, pentru menținerea stabilității financiare. Încercările de a exclude reglementarea piețelor din concesiile făcute Marii Britanii au fost respinse în timpul negocierilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: