Comisia Europeana solicita Romaniei, Belgiei, Croatiei, Finlandei si Italiei respectarea obligatiilor bugetare asumate prin Pactul de stabilitate

Data publicarii: 10-03-2016 | Economie

Comisia Europeana a informat Romania, Belgia, Croatia, Finlanda si Italia cu privire la preocuparile sale in ceea ce priveste respectarea obligatiilor bugetare asumate in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere, solicitand adoptarea masurilor necesare in vederea minimizarii riscurilor, potrivit unui comunicat al forului european.

Ca parte a semestrului european 2016 și în contextul acțiunilor întreprinse în urma recentelor previziuni economice de iarnă, CE a reamintit statelor membre necesitatea de a lua măsurile oportune pentru a-și îndeplini obligațiile asumate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere.

Evaluarea conformității cu Pactul este un proces continuu, care se desfășoară pe tot parcursul anului. Pentru Spania, întrucât această țară face în prezent obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive, atenționarea ia forma unei recomandări autonome a Comisiei.

''Am identificat șase țări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere. Aceste țări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiți să începem un dialog constructiv cu aceste țări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere", a declarat vicepreședintele responsabil pentru moneda euro și dialogul social, Valdis Dombrovskis.

Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a afirmat: ''Măsurile de astăzi reflectă o evaluare actualizată a perspectivelor bugetare dintr-o serie de țări în urma previziunilor economice de iarnă ale Comisiei. Am făcut tot ce am putut pentru a alerta autoritățile naționale cu privire la riscurile privind respectarea obligațiilor. De ele depinde acum modul în care vor ține seama de observațiile noastre atunci când își vor prezenta, în aprilie, planurile bugetare pe termen mediu".

Comisia Europeană a adoptat anterior, în urma previziunilor sale din iarna anului 2014, recomandări autonome pentru Franța și Slovenia. Prin urmare, aceste țări au adoptat măsuri de politică specifice, care au fost luate în considerare atunci când Comisia a elaborat recomandările specifice fiecărei țări pe 2014 pentru statele membre respective.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: