Cosea, despre darea in plata: Banca nu e societate de binefacere, nu-i putem cere sa-si reduca profitul

Data publicarii: 10-03-2016 | Economie

Bancile nu sunt societati de binefacere si nu le putem cere sa-si reduca profitul, intrucat acest lucru va avea efecte foarte grave pe viitor, a declarat, joi, economistul Mircea Cosea, intr-o conferinta avand ca tema Legea darii in plata.

"Dacă cerem unei bănci să-și reducă profitul, acest agent economic își pierde rostul. În plus, este un precedent care poate fi aplicat ulterior la orice alt fel de contract. Această lege poate fi privită ca o formă de naționalizare", a susținut Coșea, la conferința "Relația cu consumatorul de servicii financiare", organizată de Oxygen Events, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor.

Potrivit acestuia, dacă un client consideră că o bancă a introdus clauze abuzive în contract, se poate adresa instanței.

"Există clauze abuzive? Foarte bine, să meargă în instanță. A lua de la bănci pentru a ajuta pe cineva este un lucru cu efecte foarte grave pe viitor și mi-e teamă că această lege este o încercare de subminare a economiei de piață", a precizat economistul.

El a arătat că în această perioadă există o puternică nevoie de creditare în economie.

"Poziția mea poate părea abuzivă, însă trebuie să spunem lucrurilor pe nume. De bănci avem nevoie acum mai mult decât orice. Banca nu este societate de binefacere, nu este ONG. Neîncrederea clienților a fost alimentată de discuțiile legate de Legea dării în plată. Băncile au datoria să vină mai aproape de clienți, dar nu dând din activitatea lor altora, nejustificat", a mai spus Coșea.

Pe de altă parte, Steven van Groningen, președintele Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) și al Raiffeisen România, a arătat că scopul său nu este maximizarea profitului băncii, ci grija pentru deponenți.

Groningen a fost întrebat, la același eveniment, cum respectă o bancă principiul moralității, în contextul în care scopul ei este maximizarea profitului.

"Jobul meu nu este să maximizez profitul, ci să fiu în stare să plătesc deponenților, să plătesc taxe statului și să-mi plătesc furnizorii. Imoral ar fi să minți sau să faci lucruri ilegale. Ideea că ne maximizăm profitul este o aberație care ține de educația financiară", a răspuns Groningen.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: