Franta crede ca a convins majoritatea statelor UE de existenta unei crize in sectorul agricol

Data publicarii: 11-03-2016 | Economie

Franta crede ca a reusit sa convinga majoritatea guvernelor europene de existenta unei crize care afecteaza sectorul agricol, in special laptele si carnea de porc, a declarat vineri ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll, cu trei zile inaintea unei reuniuni a ministrilor europeni ai Agriculturii, informeaza AFP.

"Am primit răspunsuri pozitive din partea majorității miniștrilor cu care m-am întâlnit. Franța a atras atenția tuturor asupra crizei prin care trece Europa", a declarat Stéphane Le Foll, care în ultimele zile și-a înmulțit discuțiile cu omologii săi din Belgia, Germania, Slovenia, Spania, Italia, Austria, Portugalia și România.

Oficialul francez a început săptămâna cu o vizită în Germania, unde susține că a reușit să pună la punct o poziție comună a celor două țări. Această poziție ar consta în solicitarea de măsuri pentru "stabilizarea și ulterior reducerea" producției de lapte, al cărei nivel excepțional contribuie la scăderea prețurilor. Franța ar dori o majorare a stocurilor de lapte praf, de la 109.000 la 160.000 de tone pentru toate cele 28 de state membre, precum și o derogare care autorizează statele membre să limiteze producția. "Pe lângă Germania, Spania, Italia și Slovenia sunt și ele favorabile" acestor măsuri, a spus Stéphane Le Foll.

În cazul cărnii de porc, măsurile ar consta în majorarea ajutoarelor pentru stocarea privată și o majorare a plafoanelor pentru ajutoarele de stat, de la 15.000 la 30.000 de euro pe trei ani. Subiectul ridicării embargoului sanitar rus pentru carnea de porc în UE face obiectul unor negocieri politice "la cel mai ridicat nivel", a explicat oficialul francez.

Cu toate acestea, intenția Franței riscă să se lovească de opoziția Irlandei, Suediei și Danemarcei, care și-au majorat producția de lapte, precum și de cea a Marii Britanii, ostile măsurilor de intervenție pe piață. "Aceste țări nu împărtășesc ideea existenței unei supraproducții și cred că vor supraviețui doar cei care pot face față unor prețuri extrem de scăzute", a mai spus Le Foll.

Sectorul agricol francez este cel mai important din UE, fiind responsabil pentru 18% din producția comunitară, potrivit datelor Eurostat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: