Proiectele cu potential de eficientizare a utilizarii fondurilor publice, discutate de Dincu cu delegatia FMI

Data publicarii: 12-03-2016 | Economie

Proiectele aflate in implementare la nivelul MDRAP si cu potential impact pozitiv asupra eficientizarii utilizarii fondurilor publice au fost discutate, sambata, de viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si delegatia Fondului Monetar International (FMI).

Vicepremierul Vasile Dîncu a avut sâmbătă o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional condusă de Reza Baqir.

Potrivit unui comunicat al MDRAP transmis sâmbătă AGERPRES, Dîncu a arătat că proiectele din pachetul reformei administrative au efect nu doar asupra calității serviciului public, ci și asupra reducerii costurilor de funcționare a administrației.

El a subliniat că viitorul Cod Administrativ, aflat în lucru la MDRAP, ar putea avea impact financiar important.

"Codul Administrativ la care lucrăm va reglementa folosirea proprietății private și publice a statului și a administrației publice locale. Așa cum avem un Cod Civil și unul Fiscal, este necesar și unul destinat administrației publice, care să pună laolaltă toată legislația aplicabilă în domeniu. Codul va îngloba peste 18 acte normative și le va corela, pentru că vorbim despre o legislație care a suferit multe modificări, în timp, și nu întotdeauna au fost corelate între ele. Facem acum, de exemplu, un inventar al clădirilor neutilizate în administrație; în această stare, nefolosite, ele reprezintă o cheltuială pentru stat, când ar putea fi o sursă suplimentară de venit", a declarat Dîncu, conform comunicatului citat.

Sursa citată menționează că, alte exemple de proiecte aflate în diferite etape și care pot contribui la eficientizarea banilor publici sunt: descentralizarea — prin aducerea nivelului de decizie mai aproape de beneficiarul final, simplificarea procedurilor administrative — prin reducerea numărului de documente, formulare și procese utilizate în interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile publice și regândirea sistemului de personal din administrație — prin proiectarea unui mecanism care să ducă la o corespondență între nivelul de salarizare și nivelul de performanță al angajatului public.

În privința programelor de finanțare a investițiilor, ministrul Dezvoltării a precizat că preocuparea pentru proiecte cu rezultate reale s-a concretizat, la nivelul MDRAP, în stabilirea unor criterii clare pentru Obiectivele care primesc finanțare prin Programul național de Dezvoltare Locală (PNDL).

"Vom renunța la finanțarea proiectelor care nu sunt eficiente din punct de vedere social. În cazul unei investiții publice, nu putem vorbi neapărat despre eficiență economică, dar trebuie să aibă un randament, un plus, pe partea socială. De aceea, atunci când promovăm un obiectiv la finanțare, ne uităm care parte și cât din populația va beneficia de proiect, dacă există și o contribuție locală și alte aspecte care ne ajută la o selecție mai bine fundamentată", a susținut ministrul.

Dîncu a prezentat și situația programelor cofinanțate din fonduri europene, adăugând că o contribuție proprie a beneficiarului este, de asemenea, un criteriu semnificativ de creștere a eficienței banilor publici.

"Experiența ne-a arătat că, acolo unde există și o contribuție financiară privată, rata de succes a programului este mai mare. Ar putea fi vorba despre faptul că investitorul are o grijă în plus, e mai responsabil, atunci când știe că sunt în joc și o parte din resursele lui financiare", a mai spus ministrul Dezvoltării.

Sursa: Agerpress