INS: Productia industriala in ianuarie 2016 a scazut cu 2% ca serie bruta si cu 1,2% ca serie ajustata sezonier

Data publicarii: 14-03-2016 | Economie

Productia industriala a Romaniei a scazut, in ianuarie 2016, cu 2% ca serie bruta si cu 1,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), remis, luni, AGERPRES.

Sursa foto: Institutul Național de Statistică — Indicele producției industriale (IPI) / insse.ro

Astfel, producția industrială ca serie brută a scăzut în principal din cauza industriei extractive (-11,2%), producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,9%) și industriei prelucrătoare (-0,8%).

De asemenea, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, valoarea indicatorului s-a diminuat cu 1,2% ca urmare a scăderii industriei extractive (-14,2%) și producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,1%). În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%, notează INS.

Față de decembrie 2015, producția industrială s-a diminuat în ianuarie 2016 cu 1,3%, ca serie brută, în principal din cauza scăderii din industria extractivă (-7,4%), din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-1,7%) și din industria prelucrătoare (-1,1%).

Producția industrială ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a scăzut cu 2,3% în ianuarie față de luna precedentă. Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a înregistrat o scădere de 1,0%. Industria extractivă și industria prelucrătoare au crescut cu 1,1%, respectiv cu 0,1%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: