APAPR: Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanti si peste 5 miliarde de euro in administrare

Data publicarii: 14-03-2016 | Economie

Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanti, la ora actuala, si peste 5 miliarde de euro in administrare, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Raluca Tintoiu, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

'Situația pensiilor este tratată, în acest moment, destul de pompieristic, însă din păcate nivelul de înțelegere, de conștientizare a românilor cu privire la această problemă și cu privire la metodele pe care ei trebuie să le folosească pentru a economisi la pensie este unul destul de limitat. Acest lucru reprezintă o problemă foarte serioasă pentru noi. Un efort consolidat pe un termen mai lung este singura modalitate de a mișca lucrurile și să putem vedea o îmbunătățire a nivelului de înțelegere. În ceea ce privește nivelul de informare cu privire la pensii, avem cifrele noastre și sunt îngrijorătoare. Dacă vorbim despre Pilonul II, avem 6,6 milioane de participanți și peste 5 miliarde de euro în administrare, în momentul de față. Circa 20% din sumele acumulate în Pilonul II provin din rezultatul investițional al fondurilor de pensii', a precizat Țintoiu.

Aceasta a adăugat că, la ora actuală, în România un angajat susține 1,3 pensionari, iar tendința va ajunge la 2,5 pensionari pentru fiecare angajat.

'La ora actuală, avem 1,3 pensionari la un angajat, iar când vom ieși noi la pensie vor fi 2,5 pensionari la fiecare angajat și prin urmare este mai important ca oricând să economisim. Cu toate astea, oamenii nu sunt foarte conștienți de asta, nu le place să se gândească la acest aspect. Conform unui studiu realizat de noi, cel puțin 30% dintre oameni nici nu știu că există Pilonul II, peste 40% nu știu care este nivelul de contribuție și în jur de 40% nici nu știu cât au acumulat în contul de Pilon II', a spus șefa APAPR.

Țintoiu a menționat, totodată, că pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III) se consemnează o creștere a numărului de contributori, dar românii înțeleg destul de puțin utilitatea unei astfel de economisiri.

'Pilonul II este menit să ne ajute la pensionare, dar nu ne va face viața mult mai fericită față de cea pe care o au pensionarii în ziua de azi. Prin urmare ar trebui să economisim suplimentar și există în România acest Pilon III dedicat pensiilor facultative, la care toți putem contribui. Pilonul III este foarte puțin dezvoltat, în momentul de față, un alt semn că românii înțeleg foarte puțin la ce este utilă această formă de economisire pe termen lung. La ora actuală, mai puțin de 400.000 de oameni investesc în Pilonul III, deși tendința este una pozitivă și am avut anul trecut o creștere de peste 10%, din ianuarie 2015 până în ianuarie 2016', a explicat Raluca Țintoiu.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) au organizat, luni, conferința cu tema 'Rolul industriei financiare în economie și costul educației financiare'.

Evenimentul a făcut parte din cadrul celei de-a doua ediții a programului 'European Money Week', derulat la sediul IBR în perioada 14 — 18 martie.

Programul 'European Money Week', care a debutat în anul 2015, se desfășoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene, fiind o acțiune inițiată de asociațiile bancare membre ale Federației Bancare Europene (FBE). Obiectivul derulării programului la nivelul UE este creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației financiare.

În cadrul primei ediții a 'European Money Week', ARB a lansat site-ul dedicat de educație financiară www.educatiefinanciara.info în dorința de a promova pentru publicul larg informațiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligațiilor și riscurilor de natură financiară.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: