Oprescu (ARB): Un roman din 12 mai are incredere in sistemul bancar, mai putini fata de 2009

Data publicarii: 14-03-2016 | Economie

Un roman din 12 mai avea incredere in sistemul bancar in 2014, numarul acestora coborand foarte mult fata de 2009, cand un roman din cinci se declara neincrezator in banci, a declarat, luni, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, intr-o conferinta de specialitate.

'S-a vorbit foarte mult despre încredere. În contextul actual, dacă în 2009 unul din cinci români avea încredere în sistemul bancar, la nivelul anului 2014 un român din 12 mai avea o părere bună despre bănci. În 2015, probabil că încrederea a coborât și mai jos. Se pune problema cum ar trebui să răspundă sistemul bancar la această eroziune a sistemului bancar. Răspunsul pe care noi l-am găsit la nivelul Asociației Române a Băncilor este să adresăm conceptul de reconstrucție a încrederii prin identificarea a trei piloni", a spus Oprescu.

Potrivit acestuia, cei trei piloni sunt: comunicarea, transparența și educația financiară.

"Primul este comunicarea, care trebuie să ducă la consolidarea relației pe care industria bancară trebuie să o aibă cu mass-media. Comunicarea trebuie făcută și în perioade de acalmie. Îmi asum, în numele asociațiilor bancare, această lentoare care, pe undeva, este proprie sistemului bancar și sistemului financiar. Eu cred că, în momentul de față, sistemul bancar încearcă să comunice mai bine, chiar pe fondul unei carențe de credibilitate. Un al doilea pilon este cel de transparență. În zona de transparență, vorbim despre informarea clienților, de standardizarea și simplificarea mesajelor către clienți. Nu în ultimul rând discutăm de educație financiară", a explicat Sergiu Oprescu.

El a adăugat că băncile trebuie să se axeze mai mult pe comunicare în raport cu clienții și trebuie să explice mai mult noțiunile de bază.

"Cred că trebuie să explicăm mai mult, să ne axăm mai mult pe comunicare, în sensul explicării noțiunilor de bază. Noi trebuie să plecăm, de fiecare dată, de la elementele normale, naturale, de a explica ce se întâmplă atunci când o bancă comercială își desfășoară activitatea în mod normal. Se fac confuzii între băncile de investiții și băncile comerciale", a atras atenția oficialul ARB.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) au organizat, luni, conferința cu tema "Rolul industriei financiare în economie și costul educației financiare'.

Evenimentul face parte din cadrul celei de-a doua ediții a programului 'European Money Week', derulat la sediul IBR în perioada 14 — 18 martie.

Programul 'European Money Week', care a debutat în anul 2015, se desfășoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene, fiind o acțiune inițiată de asociațiile bancare membre ale Federației Bancare Europene (FBE). Obiectivul derulării programului la nivelul UE este creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației financiare.

În prima ediție a 'European Money Week', ARB a lansat site-ul dedicat de educație financiară www.educatiefinanciara.info în dorința de a promova pentru publicul larg informațiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligațiilor și riscurilor de natură financiară.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: