Zamfir: Campania de manipulare cu privire la darea in plata venita din partea bancilor si sustinuta de BNR este daunatoare

Data publicarii: 14-03-2016 | Economie

Campania de manipulare a bancilor, sustinuta de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu privire la aceasta Lege a darii in plata este daunatoare, a declarat, luni, deputatul Daniel Zamfir, initiatorul Legii, in cadrul unei conferinte de specialitate.

"Campania asta de manipulare, din păcate, venită din partea băncilor și susținută de BNR, din punctul meu de vedere este dăunătoare. Am văzut (auzit n.r.) că e o lege făcută pentru "mafia rusească", iar zilele trecute am văzut că legea asta este atentat la economia națională. Eu cred că indiferent ce s-ar spune, legea este pe drumul bun. Urmează în Comisia juridică să luăm decizia pentru că este comisie de raport, după care legea urmează să intre în plen (la Camera Deputaților n.r.). Cu regret constat că băncile în loc să participe la această dezbatere pentru că sunt aici față în față cu societatea civilă și constat aici că avem persoane și analiști politici, economici, financiari, avem și reprezentanți ai dezvoltatorilor imobiliari... era o chestie foarte normală să avem față în față cele două entități și cred că ar fi fost în folosul publicului", a spus Zamfir.

El a precizat că se dorește ca Legea dării în plată să fie cât mai dreaptă și mai ușor aplicabilă.

"Ne dorim ca această lege să fie cât mai dreaptă, să fie cât mai ușor aplicabilă pentru că sunt foarte mulți oameni astăzi în România care o așteaptă cu sufletul la gură. Campania de intoxicare a apărut imediat cu dezbaterea publică a legii. Legea asta a apărut în dezbatere publică cam din aprilie anul trecut. Mai e puțin și se face un an. Nu știu câte legi în România au stat în dezbatere publică un an de zile. Eu cred că este un lucru bun că s-a dezbătut atât, că a fost chiar și o cerere de reexaminare de la președintele României", a mai afirmat deputatul.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: