Ghetea: Modul in care se propun anumite legi pentru a fi votate lasa de dorit; documentele au iz populistic, chiar electoral

Data publicarii: 14-03-2016 | Economie

Modul in care se propun, in Romania, anumite legi pentru a fi votate lasa de dorit iar documentele respective au iz populistic sau chiar electoral, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

'S-a menționat că avem o economie în creștere, că avem realizări în ceea ce privește creșterea PIB per capita, deci și a nivelului de trai, care începe să se miște spre direcțiile dorite de toată lumea. Avem un sistem bancar sănătos, bine provizionat, bine reglementat și bine supravegheat. Avem foarte bune perspective ca, în perioada următoare, să utilizăm cele 42 de miliarde de euro care vin de la Uniunea Europeană, bani care pot fi cheltuiți în raport cu direcții care să creeze foarte multe locuri de muncă, infrastructură, să atragă investitori în România. În aceste condiții, nu ar fi păcat să afectăm motorul care este sistemul bancar? Modul în care se propun anumite legi la a fi votate lasă de dorit și acestea au iz populistic sau chiar electoral. Sigur, mi-aș dori să nu aibă dreptate domnul Secăreș (Vasile Secăreș, președintele Consiliului de Administrație al Institutului Bancar Român, n.r.), atunci când vorbește despre războiul hibrid și despre manipulare. Acestea pot destabiliza un sistem bancar, o economie, o țară', a spus Ghețea.

Acesta a vorbit și despre necesitatea ca, la nivelul Institutului Bancar Român, să fie reluate cursurile adresate bancherilor.

'La nivelul fiecărei bănci, trebuie să ne ocupăm de pregătirea oamenilor noștri când vorbim despre comunicare și respectarea normelor bancare. Cu toate acestea, se simte o mare nevoie ca la nivelul Institutului Bancar Român să se reia acele cursuri adresate bancherilor. S-au făcut cursuri în trecut, dar credem că trebuie făcute și în continuare, dar cu certificate care să dea dreptul omului să practice funcția de analist de credite, de ofițer de cont, de trezorier, de contabil. În trecut, acum vreo 5 ani, numai conducătorii de bancă trebuiau să treacă pe la Banca Națională să susțină un interviu. Acum câțiva ani, o mare parte dintre directorii din băncile comerciale, din 'middle management', au fost obligați să treacă pe la Banca Națională să primească autorizarea de a exercita o anumită funcție, cum ar fi de director al Direcției Risc, de director al Direcției Trezorerie', a menționat șeful CEC Bank.

Radu Ghețea a susținut, totodată, că ARB ar trebui să aibă întâlniri periodice cu mass-media pentru a transmite puncte de vedere pe marginea unor subiecte solicitate.

'Mai am o propunere personală: să avem un fel de întâlnire cu presa de serviciu. O dată la două săptămâni sau o dată pe săptămână să avem întâlniri cu presa, în care unul dintre reprezentații comunității bancare să vorbească pe marginea unui subiect pe care presa îl dorește la un anumit moment. Asociația Română a Băncilor va desemna persoana care are cunoștințele cele mai bune pe respectivul subiect. Este o sugestie prin care încercăm ca toate punctele noastre de vedere să fie transmise prin intermediul presei', a subliniat Radu Grațian Ghețea.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) organizează, luni, conferința cu tema 'Rolul industriei financiare în economie și costul educației financiare'.

Evenimentul face parte din cadrul celei de-a doua ediții a programului 'European Money Week', derulat la sediul IBR în perioada 14 — 18 martie.

Programul 'European Money Week', care a debutat în anul 2015, se desfășoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene, fiind o acțiune inițiată de asociațiile bancare membre ale Federației Bancare Europene (FBE). Obiectivul derulării programului la nivelul UE este creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației financiare.

În cadrul primei ediții a 'European Money Week', ARB a lansat site-ul dedicat de educație financiară www.educatiefinanciara.info în dorința de a promova pentru publicul larg informațiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligațiilor și riscurilor de natură financiară.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: