Olteanu (BNR): Statul are o politica fiscala contradictorie, ca sa nu spun schizofrenica

Data publicarii: 15-03-2016 | Economie

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Bogdan Olteanu a criticat, marti, politica fiscala a statului roman, pe care a catalogat-o ca fiind contradictorie, avand in vedere ca stimuleaza reinvestirea capitalului si, in acelasi timp, retragerea de dividende.

"Politica fiscală a statului român mie mi se pare — hai să nu spun schizofrenică — să spun contradictorie. Nu poți în același timp să încurajezi și reinvestirea capitalului și retragerea dividendelor, ceea ce statul român face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de încurajare a reinvestirii capitalului. Nu s-a dovedit până acum că au folosit la ceva. Chiar Ministerul Finanțelor constata că nu s-a folosit acea prevedere de scutire de impozit pe profitul reinvestit, o prostie susținută de 20 de ani în România în repetate rânduri și care, până la urmă, a fost adoptată prin lege. Vedem acum și practic că nu s-a folosit. Pe de altă parte, avem o politică extraordinară privitoare la retragerea de dividende cu impozite foarte mici, extrem de competitivă în Europa. Cred că statul român trebuie să decidă ce vrea! Vrea să încurajeze capitalizarea companiilor sau vrea să încurajeze ca poziția de antreprenor să fie mai puțin taxată decât poziția de angajat. Încurajăm antreprenorul sau compania?", a declarat Olteanu, la forumul cu tema "Strategia de dezvoltare a României, regionalizare și convergența la euro', organizat de profit.ro

Potrivit acestuia, capitalizarea companiilor este absolut necesară pentru a se putea dezvolta.

"Compania fără capitaluri nu poate lua credite și nu poate funcționa pe termen lung, chiar dacă antreprenorul, în 2008, a scos bani din companie și și-a luat barcă. Antreprenorul poate decide ce face, dar banii antreprenorului nu se confundă cu cei ai companiei și, dacă se mai face această confuzie multă vreme în România, o să rămânem tot o țară de buticuri, nu o țară de companii", a avertizat Bogdan Olteanu.

O altă modalitate de creștere a capitalurilor companiilor poate veni de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri care, în acest moment, nu funcționează.

"Fondul de Garantare este o afacere bună pentru stat, face profit, dar nu mi-e foarte clar dacă acesta trebuie să fie rolul unei instituții publice. Dimpotrivă! Am mai spus-o după 2008 și o mai spun: din punctul meu de vedere ar trebui să funcționeze pe zero sau chiar în pierdere, dar cu alte scopuri precise. În loc să îți cer 3% comision pentru garantarea creditului, îți cer 0%, dar îți iei un angajament că din banii pe care îi rulezi verși anual o parte la capitalul companiei", a spus viceguvernatorul BNR.

Sursa: Agerpress