Vasile Dincu: Avem nevoie de studii si proiecte mai aplicate; calitatea proiectelor a crescut in ultimii ani

Data publicarii: 15-03-2016 | Economie

Calitatea proiectelor a crescut in ultimii ani, dar, pentru exercitiul financiar 2014-2020, este nevoie de studii si proiecte mai aplicate, a declarat, marti, Vasile Dincu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, intr-o conferinta de specialitate.

"Niciun proiect nu va mai trebui gândit izolat, vrem să nu mai aruncăm bani în proiecte care nu au și o zonă europeană. Încercăm sa cuplăm strategiile locale cu cele regionale și cea națională. Putem pierde câteva sute de milioane de euro pentru că nu s-a putut crea o concordanță între un proiect de infrastructură locală și Master Planul de Transport", a spus Dîncu.

Până la finalul acestui an, Guvernul va folosi un nou instrument pentru a stabili nevoia de lucrări de infrastructura, respectiv o hartă online, a explicat Vasile Dîncu.

"Avem un instrument de planificare pe care vrem să îl punem în practică până la finalul acestui an, adică harta online în care vom introduce proiectele de infrastructură, unde vom vedea ce lipsește, câți copii, câți bătrâni sunt și de ce este nevoie de o anumită lucrare de infrastructură", a spus Vasile Dîncu, la conferința Capital "Construcții și infrastructură".

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a precizat că Guvernul Cioloș lucrează pentru introducerea unor criterii noi pentru accelerarea lucrărilor în construcții.

"Vrem să introducem criterii de calitate ca să nu mai aruncăm banii. La Guvern vrem să vedem cum putem să redimensionăm planurile. Vrem să cuplăm proiecte regionale cu cele locale. Criteriile pe care le cere România suferă de centralism exagerat. Trebuie să dăm administrației locale mai multă putere, inclusiv în ceea ce privește infrastructura de transport", a precizat Vasile Dîncu.

Prețul cel mai mic, potrivit vicepremierului Dîncu, nu este un criteriu care să sprijine dezvoltarea infrastructurii.

"Este însă nevoie de certificarea lucrătorilor din construcții. Uneori se introduc standarde absurde în caietele de sarcini, iar acum lucrăm la Guvern să vedem cum putem îmbunătăți asta. Lucrăm și la proceduri pentru recepția lucrărilor. Am vorbit cu ISC și ei propun introducerea unor măsuri care vor putea să dea o mai mare operativitate. Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic este un concept european, un concept care va fi implementat în legislația noastră", a precizat Vasile Dîncu.

Sursa: Agerpress