Somonul norvegian ajunge in UE la tarife reduse gratie procesatorilor polonezi

Data publicarii: 16-03-2016 | Economie

Mii de polonezi au un loc de munca asigurat in marinarea si afumarea somonului norvegian gratie unei diferente de tarife impuse de Uniunea Europeana tarii scandinave, care este cel mai mare exportator mondial de somon, informeaza Reuters.

Norvegia vinde somon în UE la un tarif minim de două procente. Însă, în cazul peștelui procesat, Norvegia trebuie să plătească un tarif de 13%, ceea ce face neprofitabilă procesarea somonului în Norvegia. Pentru a evita plata unui tarif mai mare, Norvegia trimite containere cu pește proaspăt spre procesare în Polonia, țară membră a UE, care a devenit principala destinație pentru somonul norvegian. În acest fel, exportatorii norvegieni profită de salariile mult mai mici din Polonia pentru a-și procesa peștele, care, ulterior, este re-exportat fără tarife în cele 28 de state membre UE. Mai mult, o serie de mari companii norvegiene au cumpărat participații la firmele poloneze de procesare a somonului, astfel că profiturile se reîntorc în Norvegia.

Somonul este un exemplu în care această țară nordică a reușit să-și gestioneze relația cu Uniunea Europeană, deseori dată drept exemplu în cazul în care britanicii decid să iasă din UE la referendumul din luna iunie.

Norvegia are un acord de liber schimb în multe domenii cu UE, dar a decis să rămână în afara politicii comune a pescuitului, ceea ce obligă firmele norvegiene să ajungă la acorduri cu firmele poloneze pentru a putea satisface apetitul UE pentru somon afumat.

"Am mutat locurile de muncă și activitatea din Norvegia în țările UE", a precizat Trond Davidsen, director general adjunct al Norwegian Seafood Federation, organism care reprezintă 500 de mici firme de piscicultură din Norvegia.

Potrivit lui Davidsen, pescarii norvegieni se opun ideii aderării la UE, chiar dacă aceasta ar facilita accesul somonului pe piața comunitară.

La rândul său, ministrul norvegian pentru relația cu UE, Elisabeth Aspaker, estimează că Norvegia a creat 12.000 de locuri de muncă în UE, în principal în sectorul procesării peștelui.

"Nimic nu este gratis", a spus Elisabeth Aspaker, referindu-se la relațiile complexe ale Norvegiei cu UE.

Norvegia trebuie să respecte normele UE în materie de ambalare și igienă, însă Guvernul de la Oslo spune că aceste norme nu sunt greu de implementat.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, Norvegia a exportat o cantitate de 1,19 milioane tone de somon în valoare record de 47,7 miliarde de coroane (5,56 miliarde de dolari). Polonia a fost cea mai mare piață, cu 5,8 miliarde de coroane, devansând Franța și Marea Britanie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: