Jiru (MFP): Romania se imprumuta la costuri minime, dar primim semnale de ingrijorare de la investitori din cauza darii in plata

Data publicarii: 16-03-2016 | Economie

Romania se imprumuta, in prezent, la costuri minime atat de pe piata interna cat si de pe pietele externe, insa primeste intrebari de la investitori, inclusiv cu privire la initiativa legislativa privind darea in plata, din care reiese un potential de ingrijorare, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Enache Jiru.

"România are o mare încredere din partea investitorilor, însă aș atrage atenția să nu stricăm ceva ce deja am construit și este bine construit, pentru că toate se vor repercuta în bugetul de stat prin creșterea costurilor cu datoria publică. Trebuie să ne gândim la orice risc oricât ar fi de mic. Ceea ce percepem noi este că parcursul acestei inițiative privind darea în plată poate manifesta un risc destul de mare asupra statului. (...) Recent am avut o redeschidere de emisiune de obligațiuni. În procesul de due diligence, în general, România primește întrebări care se reflectă în actualizarea prospectului. (...) Și, în întrebările primite, simțim un potențial de îngrijorare referitor la ce se întâmplă cu legea dării în plată. Nu ne-am dori ca aceste îngrijorări să se reflecte în costurile cu datoria publică", a explicat Jiru în cadrul unei conferințe pe teme de dezvoltare regională.

El a reamintit că, în 2007, statul se împrumuta la o dobândă medie de 7%, iar în perioada de criză, 2008 — 2009 dobânda la o lună urcase peste 14%, adică o dublare a costurilor. "Din cauza faptului că România nu mai avea acces la finanțare externă, s-a apelat la programul cu FMI, CE și BM și abia în martie 2010 a ieșit pe piețele externe și s-a împrumutat la o dobândă surprinzătoare de 5%", a mai spus oficialul MFP.

Potrivit acestuia, încrederea este esențială pentru un stat atunci când vrea să se împrumute, având în vedere că obligațiunile suverane nu au alte garanții în spate. "Cine cumpără obligațiuni suverane cumpără cuvântul acelui stat. Prospectul este foarte important, în acela investesc investitorii, pentru că obligațiunile suverane nu au garanții în spate", a subliniat secretarul de stat.

Jiru a mai spus că România are una dintre cele mai reduse datorii publice, ca procent în PIB, de 39%, cu care ocupă locul 5 în Uniunea Europeană. Un alt indicator important este cel referitor la necesarul anual de împrumut al unei țări care, pentru a arăta o situație stabilă, trebuie să fie sub 10% din PIB. "Am reușit asta în 2014, și o să reușim și anul acesta. Ne aflăm la 9,4%. Am reușit asta având în permanență în strategia noastră extinderea scadențelor. Să ne împrumutăm pe perioade cât mai lungi. În euro am reușit să ne împrumutăm pe 20 de ani, iar în dolari pe 30 de ani. Asta ne-a permis să avem o medie a scadențelor mai mare, astfel încât an de an ne vin la scadență mai puțini bani", a subliniat Enache Jiru.

Oficialul MFP a reamintit că, în urmă cu câțiva ani, media scadențelor era de 1,6 ani, iar acum s-a ajuns la 3,4 ani.

În plus, Jiru a vorbit și despre rezervele pe care statul le constituie pentru situația în care piața devine adversă și nu ar permite împrumuturi decât la costuri foarte mari. "Acestea acoperă o nevoie de finanțare de 4 luni, au un cost, dar este ca o poliță de asigurare care trebuie plătită de către stat pentru a-și asigura continuitatea finanțării nevoilor", a adăugat secretarul de stat din MFP.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: