Un oficial BCE spune ca dobanzile mai pot scadea daca economia nu isi revine

Data publicarii: 18-03-2016 | Economie

Banca Centrala Europeana poate in continuare sa reduca dobanzile, daca relansarea economica a zonei euro nu se concretizeaza, si ar putea chiar lua in considerare tiparirea de bani si distribuirea lor directa catre populatie, a declarat vineri Peter Praet, economist sef si membru in comitetul executiv al BCE, intr-un interviu acordat cotidianului italian "La Repubblica", informeaza Reuters.

Președintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori săptămâna trecută când a decis să reducă dobânda de bază la nivelul zero, pentru prima dată în istoria BCE, iar dobânda la depozite a fost redusă la nivelul record de minus 0,4%.

"Așa cum au demonstrat alte bănci centrale, nu am atins încă limita minimă. Dacă noi șocuri negative vor înrăutăți perspectiva sau dacă condițiile de finanțare nu se vor ajusta în direcția sau în măsură în care este necesară pentru a stimula economia și inflația, o reducere a dobânzi rămâne în arsenalul nostru", a declarat Peter Praet.

De asemenea, întrebat de jurnaliști dacă BCE ar putea pur și simplu să tipărească bani și să îi distribuie cetățenilor din zona euro, o formă extremă de relaxare a politicii monetare propusă de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metaforă a banilor aruncați din elicopter, Praet a spus că acest lucru este posibil, cel puțin teoretic. "Da, toate băncile centrale pot să facă acest lucru. Poți să emiți bancnote pe care să le distribui populației. Întrebarea este dacă și când este oportun să recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a subliniat Peter Praet.

La rândul său, la finalul ședinței de politică monetară de săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiția să acorde la rândul lor credite gospodăriilor și companiilor. În plus, începând din luna aprilie a acestui an, achizițiile lunare de obligațiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: