Lagarde considera ca deschiderea economiei Chinei este un element cheie pentru tranzitia acestei tari

Data publicarii: 20-03-2016 | Economie

Deschiderea economiei Chinei este un element cheie pentru tranzitia spre o crestere mai mica, dar mai sustenabila, in acelasi timp cu implementarea reformelor structurale, considera directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, citata de agentia EFE.

La Forumul de Dezvoltare a Chinei, ce reunește importanți oameni de afaceri și lideri locali, zilele acestea, la Beijing, Lagarde a subliniat că țara trebuie să găsească 'un echilibru delicat' între obținerea unei creșteri economice mai sustenabile și avansarea în ceea ce privește "reformele necesare", conform unui comunicat publicat pe site-ul FMI.

Trei politici "imperative" pot ajuta la coordonarea acestei balanțe, potrivit lui Lagarde: deschiderea, reducerea breșei dintre săraci și bogați (și între zonele rurale și cele urbane) și investițiile în inovare și dezvoltare.

Aceste trei elemente, a spus directorul FMI, sunt prevăzute și în noul Plan cincinal aprobat de autoritățile chineze săptămâna trecută și 'vor ajuta China să obțină o creștere de mai mare calitate, mai inclusivă și mai sustenabilă', dacă sunt implementate.

Cel de-al XIII — lea plan cincinal stabilește politicile pe care trebuie să le urmărească Guvernul în perioada 2016-2020 și are în vedere o creștere economică de cel puțin 6,5% anual, astfel încât, în 2020, PIB-ul și venitul pe cap de locuitor să fie dublu față de cel din 2010.

"Clar, acest plan reprezintă viziunea președintelui Xi Jinping privind drumul pentru întinerirea țării", a spus Lagarde în intervenția sa la forum.

Tranziția economiei chineze, a subliniat directorul general al FMI, este "bună pentru China și pentru întreaga lume", dar a avertizat că, așa cum se întâmplă în orice mare tranziție, drumul va avea și hopuri.

Și vicepremierul Zhang Gaoli, s-a referit, în timpul forumului, la reforme și a insistat în legătură cu un nou impuls pentru transformarea structurală a economiei, informează agenția oficială Xinhua.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: