Grigorescu: Discutia cu Comisia Europeana pentru ajutorul de stat la Complexul Energetic Hunedoara este de lunga durata

Data publicarii: 21-03-2016 | Economie

Discutiile cu Comisia Europeana privind aprobarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sunt de lunga durata, iar solutiile nu vin din pixul unui om sau din modificarea legislatiei, asa cum se intampla anii trecuti, a declarat, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, intr-o dezbatere privind strategia energetica nationala.

Întrebat dacă este posibil ca delegația DG Competition din cadrul Comisiei Europene, care va veni marți în România pentru a analiza acordarea unui potențial ajutor de stat pentru CEH, să respingă planul de reorganizare, Grigorescu a răspuns: "Discuția cu Comisia Europeană este o discuție de lungă durată".

"Și România, și Ministerul Energiei, și alte instituții avem cu toții argumente. Nu este o discuție simplă. Nu cred că cineva ar trebui să-și creeze senzația că discutăm două minute pe un colț de masă. Este o discuție complicată, care a început de vara trecută și care nu are, astăzi, încă, un rezultat. Și care trebuie să continue, pentru că, înainte de a avea o discuție despre planul de restructurare, trebuie să discutăm și despre cauzele insolvenței, aveam nevoie de munca pe care administratorul judiciar a depus-o în baza prevederilor legale", a adăugat el.

Ministrul nu a putut să ofere un orizont de timp pentru finalizarea acestor discuții.

"Se întâmplă și la alte societăți care sunt în situație similară. Nu facem altceva decât să mergem pas cu pas. Când ajungem la capătul acestui proces, după o analiză corectă și bine fundamentată, o să avem și o concluzie", a adăugat Grigorescu.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că există riscul să nu mai existe compania până atunci, ministrul a replicat: "Eu cred că asta este o abordare care vine mai degrabă din obișnuința anilor trecuți, în care spuneam că soluțiile stau în pixul unui om sau într-o zonă politică sau vin din modificări de legislație. Eu cred că vin în primul rând din muncă, din seriozitate, dintr-o abordare corectă și dintr-o analiză făcută așa cum se cuvine, cu profesioniști și cu oameni care vor să-și asume responsabilitatea. Cred că aceasta este diferența".

La finele lunii mai 2015, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care acordă un ajutor de stat individual în valoare totală de 167 de milioane de lei pentru salvarea complexului Hunedoara, care necesită aprobarea DG Competition de la Bruxelles.

La începutul acestui an, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, într-o conferință de presă, că autoritățile de la Bruxelles au cerut separarea activității de producere de energie de cea de minerit în cadrul Complexului Hunedoara.

"La finalul perioadei de restructurare, complexul va rămâne mult mai mic, dar va fi funcțional, va putea funcționa pe picioarele lui", a adăugat președintele Concurenței.

Administratorul judiciar al CEH, firma GMC SPRL, propune, în raportul privind cauzele insolvenței, "compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, prin preluarea în contul creanței a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puțin până în 2018".

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către stat.Această propunere va fi evaluată de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

"Bineînțeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista și nu va intra în faliment direct în perioada de observație, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societății, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile și care nu au legătură cu producția, cât și prin ajustarea drastică a salariilor", se mai arată în raportul administratorului.

Totodată, un număr de 25 de lideri sindicali și angajați de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineața în greva foamei, în fața sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvență de acum. În paralel, în curtea termocentralei, peste 100 de angajați au declanșat un protest spontan încă de la prima oră de program.

''Suntem 25 de oameni în greva foamei, toți liderii de sindicat și alți angajați. Cerem să se facă, de urgență, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru că din cauza lor suntem în această situație'', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan.

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemulțumiți și de faptul că firma de insolvență desemnată ca administrator special al CEH a denunțat unilateral contractul colectiv de muncă și cer reglementarea acestei situații.

În plus, se solicită anularea unei decizii a conducerii CEH prin care personalul din termocentralele Mintia și Paroșeni este trimis, prin rotație, în șomaj tehnic, energeticienii apreciind că hotărârea ar trebui aplicată și în sectorul minier, neafectat de această măsură.

Contractul colectiv de muncă al angajaților Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunțat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condițiile în care societatea se află în procedură de insolvență. Potrivit unui comunicat al CEH, relațiile de muncă dintre salariați și angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

CEH numără circa 6.300 de salariați care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Compania se află în procedură de insolvență din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: