Consumatorul trebuie sa fie in centrul noii strategii energetice (secretar de stat)

Data publicarii: 21-03-2016 | Economie

Consumatorii de energie trebuie sa fie in centrul noii strategii energetice pe care o pregateste Ministerul Energiei, iar acest document trebuie sa tina cont daca utilizatorii pot plati masurile asumate, a declarat, luni, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei dezbateri privind Strategia Energetica a Romaniei 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050.

"Consumatorul trebuie să fie în centrul acestei strategii, pentru că ceea ce facem este pentru consumator și nu putem avea un sistem energetic național fără consumatorul de energie electrică. Trebuie să vedem totodată dacă pot plăti consumatorii ce vrem noi să facem în această strategie, altfel nu va trebui să mergem mai departe cu anumite proiecte", a spus Popescu.

Ea a adăugat că grupul de lucru pe partea de energie electrică din cadrul strategiei și-a propus să introducă în analiză doar acele capacități de producere care sunt viabile și pe care sistemul se poate baza.

"Partea de regenerabile reprezintă clar un viitor, există obligații la nivel european, există ținte. Ce trebuie să stabilim noi este cum ajungem la ele și să învățăm din ce s-a întâmplat până acum. Până acum acest sector s-a dezvoltat foarte rapid datorită schemei generoase, însă sistemul nostru nu era pregătit, mă refer și la consumatori, și la suportabilitate. Am avut peste 5.000 de MW instalați în trei ani, lucruri care nu s-au întâmplat în 20 de ani", a mai spus Popescu.

Potrivit acesteia, din 2020 capacitățile de producere a energiei regenerabile vor fi capabile să funcționeze fără subvenții.

"Pe partea de regenerabile, e o problemă. A fost o schemă mult prea generoasă, așa că a fost un dezechilibru încă de la început. Avem un grup de lucru care caută soluții pentru cei existenți. Încercăm să propunem în Parlament modificări ale legii regenerabilelor. Este dificil, pentru că regulile s-au schimbat de atâtea ori, încât nici Comisia Europeană nu mai înțelege ce este acolo", a susținut secretarul de stat.

Popescu a adăugat că este nevoie și de resursele clasice de energie, însă, dacă până acum, sursele clasice au asigurat producția de bază, iar regenerabilele pe cea de vârf, situația se va inversa.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: