Craciunescu: Ministrul Mediului a folosit toate parghiile pentru a lovi in Romsilva, pentru destabilizare; Regia nu a blocat piata lemnului

Data publicarii: 21-03-2016 | Economie

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a folosit toate parghiile pentru a lovi in Romsilva, pentru destabilizare, iar Regia Nationala nu a blocat piata lemnului, asa cum a fost acuzata, a afirmat, luni, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Adam Craciunescu, la conferinta de final de mandat.

'În ultima perioadă, de 3-4 luni, am avut mari divergențe cu autoritatea publică după venirea la putere a Guvernului de tehnocrați. Doamna ministru a Mediului, Apelor și Pădurilor a folosit toate pârghiile pentru a lovi în Regia Națională a Pădurilor, pentru destabilizare. Vreau și eu un răspuns deschis din partea doamnei ministru: unde a blocat Romsilva piața lemnului? Eu, în decembrie, am informat-o că acest Regulament de valorificare a masei lemnoase nu este bun. Marele noroc al nostru a fost că am avut o întâlnire cu primul ministru, care a văzut, încă de atunci, că este nevoie de modificarea Regulamentului. Pentru că s-a produs această modificare, s-a revenit la prețuri destul de mici, după care au continuat aceste licitații. Regia Națională a Pădurilor a demonstrat, din nou, că a dat dovadă de transparență. Romsilva nu a blocat piața lemnului, așa cum a fost acuzată, ci a dat dovadă de responsabilitate în administrarea fondului forestier proprietate publică a statului și a principalei resurse pe care o administrează, resursă regenerabilă strategică — lemnul. În aceste condiții, Romsilva a putut interveni în revizuirea prețurilor de pornire la licitație și organizarea licitațiilor intermediare (...) În urma desfășurării licitațiilor de masă lemnoasă s-a adjudecat o cantitate de 3,78 milioane metri cubi, cu un preț mediu de 177 lei/mc', a spus Crăciunescu, într-o conferință de presă.â

În plus, el a afirmat că revocarea sa din Consiliul de Administrație al Romsilva este abuzivă și fără o justă cauză.

'Revocarea mea din Consiliul de Administrației a fost abuzivă și fără o justă cauză. Doamna ministru nu a avut argumente decât că sunt trimis în judecată, mai ales în condițiile în care eu am avut o discuție cu doamna ministru în care i-am spus că vom găsi pârghiile necesare să-mi încetez mandatul. Faptul că m-a revocat din Consiliul de Administrație nu a contribuit la decizia mea de încetare a mandatului. Încetarea mandatului mi-am dorit-o și vă asigur că, începând cu luna mai, intenționam oricum să-mi notific la Consiliu decizia de revocare, tocmai pentru a veni o echipă nouă. Sunt pregătit să fac orice pentru interesul pădurii, dar pentru interesul meu personal nu am de gând încă să fac o plângere în instanță. Dar pot face orice, mă mai gândesc", a spus Crăciunescu.

În context, el a atras atenția asupra faptului că numirea noului CA al Romsilva nu a respectat prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare.

"Doamna ministru a numit un nou Consiliu de Administrație fără să respecte prevederile din ordonanța 109. Numai după ce respecta procedura și nu putea să desemneze membrii Consiliului putea să apeleze la un articol, la numirea unor membri pe durată limitată de 4 luni. Fiecare își asumă ceea ce face! Din câte cunosc, Consiliul de Administrație la ora actuală este format din ingineri silvici care au rezultate în carieră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm procedurile legale. Totodată, modul în care au fost revocați ceilalți membri ai Consiliului m-a surprins puțin, pentru că, la vremea respectivă, Ministerul Justiției a făcut precizări că, în cadrul Consiliilor de Administrație, pot fi incluși și angajați ai acestei entități', a explicat Crăciunescu.â

Oficialul a subliniat, de asemenea, că tot ceea ce prezintă mass-media, din partea ONG-urilor, cum că se taie ilegal lemn, sunt de fapt suprafețe din afara fondului forestier administrat de Romsilva, iar "asta trebuie să înțeleagă populația'.

'Regia Națională a înregistrat pierderi din cauza boicotului la licitații, iar aceste pierderi trebuie să și le asume cineva, dar în niciun caz Regia, pentru că noi am respectat legea. Faptul că autoritatea nu a vrut să spună adevărul și să modifice Regulamentul de valorificare a masei lemnoase pentru mine a rămas un mare semn de întrebare și ce interese s-au urmărit', a adăugat Adam Crăciunescu.

Potrivit datelor Romsilva, publicate luni, o suprafață de peste 66.370 de hectare de păduri a fost regenerată în perioada 2014 — 2016, iar pe aproximativ 391.000 de hectare au fost executate lucrări de îngrijire a arboretelor tinere. În același timp, conform sursei citate, pentru menținerea unei stări normale de sănătate a pădurilor, s-au efectuat lucrări de combatere a dăunătorilor acestora pe o suprafață de 603.471 hectare.

De asemenea, Romsilva a recoltat și a pus pe piața națională de profil, prin operatori economici atestați, o cantitate de 37,2 milioane metri cubi de lemn, respectându-se prevederile amenajamentelor silvice, precum și reglementările legale în vigoare.

'Pentru asigurarea integrității fondului forestier administrat, prin susținerea în fața instanțelor în 1.008 cauze, în această perioadă a rămas în proprietatea publică a statului, proprietarul ei de drept, o suprafață de 399.478 hectare. S-a asigurat stabilitatea financiară a Regiei, aceasta a realizat cu depășiri cifra de afaceri și profitul brut și nu înregistrează plăți restante la bugetul statului. Pentru valorificarea masei lemnoase din producția anului 2016 și pentru punerea sa la dispoziția sectorului economic forestier, în decembrie 2015 a fost organizată licitația principală la care a fost oferită o cantitate totală de 4.314.969 mc, la un preț mediu de pornire de 156,02 lei/mc. Urmare a unei adevărate campanii desfășurată, în principal, de Asociația Forestierilor din România, precum și de o serie de ONG — uri și alte asociații profesionale, la o mare parte din licitațiile organizate la nivelul direcțiilor silvice s-a înregistrat refuzul operatorilor economici înscriși de a oferta masa lemnoasă pusă la dispoziție. Principalul motiv invocat pentru această încercare de blocare a licitațiilor a fost acela al prețurilor mari stabilite pentru pornirea la licitație, iar acuzația a fost cea de practici comerciale anticoncurențiale și încercare de blocare a pieței lemnului', se notează în comunicarea Romsilva.

Începând de luni, 21 martie 2016, atribuțiile de director general al RNP — Romsilva vor fi preluate, cu titlu de interimat, de directorul Departamentului Informatică, Strategii și Comunicare din cadrul RNP Romsilva, Călin Bibarț, până la organizarea unui concurs.

În vârstă de 44 de ani, Bibarț este de profesie inginer silvic. După absolvirea Facultății de Silvicultură din Brașov, a lucrat o scurtă perioadă la un ocol silvic de la Direcția Silvică Cluj. S-a transferat la Arad, unde a fost, pe rând: șef de district, șef de ocol la Lipova, în perioada 2005 — 2009 și în perioada 2012 — 2015. Între anii 2009 și 2012 a fost prefect de Arad.

Regia Națională a Pădurilor — Romsilva a demarat, în data de 3 martie, procedura de selecție pentru ocuparea funcției de director general, iar anunțarea rezultatului final este programată pentru 8 aprilie 2016.

Pe data de 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a lui Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. O zi mai târziu, Crăciunescu și-a depus mandatul de director general al Regiei Naționale a Pădurilor, începând cu data de 21 martie 2016.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: