Organizatiile membre Pro Agro din sectorul laptelui cer un pret minim garantat la achizitia laptelui

Data publicarii: 21-03-2016 | Economie

Organizatiile membre ale Federatiei Nationale Pro Agro din sectorul laptelui cer un pret minim garantat la achizitia laptelui, acesta fiind una dintre solutiile la problemele cu care se confrunta sectorul, potrivit unui comunicat de presa al federatiei.

Cu privire la lipsa unei strategii de protejare a fermierilor în fața fluctuațiilor prețului de achiziție la lapte-materie primă, organizațiile propun promovarea și adoptarea unei hotărâri la nivel european prin care să se asigure un preț minim garantat la achiziția laptelui — materie primă. Acest preț minim garantat trebuie să fie stabilit în cadrul fiecărei țări membre UE, ținând cont de specificul fiecăreia, din punct de vedere al prețului furajelor, al forței de muncă, inputurilor, utilităților etc.

Fermierii mai solicită promovarea consumului produselor lactate românești, prin campanii de publicitate naționale, atât în media cât și în magazine și hipermarketuri, precum și aplicarea Legii 297/2013, întărind puterea de negociere a producătorilor de lapte.

În ceea ce privește lipsa unei strategii de identificare de noi piețe de desfacere pentru vânzarea de animale vii și produse din carne/lapte, care ar putea reprezenta o alternativă de venit la cele obținute din vânzarea laptelui, aceștia propun formarea unui grup de acțiune din rândul reprezentanților fermierilor, ai MADR, ANSVSA, precum și MAE, care împreună să identifice cumpărătorii din diferite țări, dar și comunicarea eficientă între autoritățile sanitar veterinare din aceste țări și ANSVSA, în vederea stabilirii condițiilor de export/import.

Fermierii mai propun identificarea problemelor sanitare veterinare din România, eliminarea lor urgentă, dar și comunicarea eficientă cu OIE, astfel încât România să aibă statut de țară indemnă la bolile care ar putea opri exportul. Organizațiile propun promovarea calității cărnii și a produselor din carne și lapte, obținute de la vacile născute și crescute în România, în cadrul diferitelor expoziții, simpozioane, seminarii etc.

Referitor la lipsa unei strategii de eficientizare a activității fermierilor crescători de vaci de lapte din România, necesară dezvoltării durabile a sectorului, dar și în competiția inter-europeană cu alți fermieri, una dintre soluțiile propuse vizează investiții în genetică, prin programe anuale de achiziție de animale de rasă cu origine cunoscută, în vederea creșterii efectivului matca cu performanțe ridicate.

Fermierii propun investiții în tehnologie, prin programe anuale de achiziție de echipamente de fermă care pot duce la creșterea productivității, dar și la încadrarea unui număr mai mare de fermieri în condițiile cerute de C.O.P. și R.G., fapt care ar determina obținerea ajutorului voluntar cuplat (250 euro/cap de vaca de lapte). Aceștia mai recomandă transferul forței de muncă de la generația îmbătrânită la cea tânără, prin programe de finanțare, școlarizare, educare prin exemple pozitive (înființarea de ferme model în diferite regiuni ale țării).

Fermierii mai solicită introducerea unei scheme de calitate pe liniile directoare, aplicată și de Ungaria, prin care se acordă bonificație producătorilor de lapte 0,50 bani/litru.

"Cerem autorităților să facă demersurile necesare pentru implementarea măsurilor propuse dacă nu doresc ca sectorul creșterii bovinelor pentru lapte să devină istorie în România", se menționează în comunicat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: