Jugan (MMAP): Pagubele inregistrate in Romania ca urmare a inundatiilor din ultimii 12 ani, evaluate la 4 miliarde de euro

Data publicarii: 22-03-2016 | Economie

Valoarea pagubelor inregistrate in Romania ca urmare a inundatiilor ce au avut loc in ultimii 12 ani se ridica la 4 miliarde de euro, echivalentul a 2,7% din Produsul Intern Brut anual, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor Iulian Jugan, in cadrul unui simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei.

'Din păcate, ne amintim de această resursă de apă doar atunci când inundațiile amenință viețile și bunurile concetățenilor noștri sau în momente fericite, cum este evenimentul de astăzi. Dacă e să mă refer la România, inundațiile din ultimul deceniu au avut un impact deosebit. Potrivit unor evaluări, pagubele înregistrare de țara noastră ca efect al inundațiilor din ultimii 12 ani au avut o valoare de 4 miliarde de euro, reprezentând circa 2,7% din Produsul Intern Brut anual. Sunt cifre foarte seci, dar care arată consecințele extrem de costisitoare asupra bugetului statului român. Valoarea potențială a pagubelor produse de inundații ar fi fost cu mult mai mare dacă 'Apele Române' nu ar fi avut o structură cu profesioniști desăvârșiți, care au reușit să gestioneze aceste riscuri', a afirmat Jugan.

Acesta a menționat, totodată, că pe tema microhidrocentralelor există, la ora actuală, o evaluare complexă ce va avea ca scop îndreptarea unor erori.

'Un alt aspect care a suscitat interes și preocupare din partea societății civile este cel al microhidrocentralelor. Ce vreau să spun este că suntem conștienți de faptul că energia verde reprezintă o alternativă pentru sistemul energetic național, dar producerea acestei energii trebuie să se facă apelând la soluții prietenoase cu mediul. În acest caz, suntem într-o evaluare complexă, care are rolul de a îndrepta, acolo unde este cazul, eventualele erori sau răul făcut mediului', a punctat oficialul.

Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR) organizează, marți, la Palatul Parlamentului, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual la data de 22 martie, iar obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populația, atât în privința potențialului pentru o cooperare extinsă, cât și asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193).

Sloganul ales de Națiunile Unite pentru a marca Ziua Mondială a Apei în 2016 este "Apa și Locurile de Muncă'.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: