ANAR: Romania a finalizat Planul de Management al Riscului la Inundatii; raportarea catre CE s-a facut la termen

Data publicarii: 22-03-2016 | Economie

Romania a definitivat Planul de Management al Riscului la Inundatii (PMRI), termenul de raportare catre Comisia Europeana (CE) fiind 22 martie 2016, a anuntat, marti, in cadrul unui simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei, directorul general al Administratiei Nationale 'Apele Romane' (ANAR), Nicolae Barbieru.

Documentul, postat pe site-ul ANAR începând din 22 martie 2016, conține 11 planuri de management al riscului la inundații pentru fiecare dintre cele 11 bazine hidrografice, inclusiv un Plan de Management al Riscului la Inundații pentru bazinul Dunării.

'Apa este un element pe care îl știm cu toții, indispensabil vieții și, în funcție de calitatea acesteia, depinde calitatea vieții. Dacă oamenii ar înțelege legătura dintre mediu și viețile lor, am avea grijă mai mult să protejăm natura. Administrația Națională 'Apele Române' depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă. În acest context, elaborarea planurilor de management la nivelul bazinelor hidrografice reprezintă un scop important. Având în vedere toate acestea, devine evidentă identificarea unei strategii comune în domeniul apei. Administrația Națională Apele Române are grija și responsabilitatea de a raporta la Comisia Europeană stadiul implementării Directivei 91 privind epurarea apelor urbane. În cadrul planurilor de management al bazinelor și spațiilor hidrografice au fost evaluate costurile unor investiții de construire a stațiilor de epurare a apelor uzare la standarde europene. În vederea conformării la cerințe, costurile de investiții se ridică la 76 de milioane de euro în perioada 2016 — 2021. România a finalizat Planul de Management al Riscului la Inundații, iar termenul de raportare către Comisia Europeană s-a respectat, și anume data de 22 martie 2016', a spus Bărbieru.

Planul de Management al Riscului la Inundații constituie un document de planificare a măsurilor ce urmează să fie realizate în perioada 2016-2021, de către fiecare instituție cu atribuții în domeniu, pentru reducerea riscului la inundații la nivelul fiecărui bazin hidrografic.

Finalizarea de către România a primului Plan de Management al Riscului la Inundații constituie, practic, încheierea etapei a III-a de raportare și, în același timp, realizarea obligațiilor ce revin României din sarcinile asumate pentru implementarea prevederilor Directivei 2007/60/CE privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații, care a fost transpusă în legislația națională prin Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare.

Conform cerințelor Directivei privind evaluarea și managementul riscului la inundații, până la 22 decembrie 2015, tuturor statelor membre le revine obligația să elaboreze Planurile de Management al Riscului la Inundații, cu raportare la Comisia Europeană pe 22 martie 2016, pentru toate zonele identificate cu risc potențial semnificativ la inundații.

Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR) organizează, marți, la Palatul Parlamentului, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual la data de 22 martie, iar obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populația atât în privința potențialului pentru o cooperare extinsă, cât și asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193).

Sloganul ales de Națiunile Unite pentru a marca Ziua Mondială a Apei în 2016 este 'Apa și Locurile de Muncă'.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: