Actiunile in scadere, activele de refugiu in crestere dupa atacurile de la Bruxelles

Data publicarii: 22-03-2016 | Economie

Actiunile din intreaga lume au scazut marti in timp ce investitorii s-au indreptat spre valorile de refugiu reprezentate de aur si obligatiuni guvernamentale, dupa ce o serie de atentate la Bruxelles au declansat alerte de securitate in intreaga Europa, informeaza Reuters.

* LIVE UPDATE Atacuri teroriste la Bruxelles (FOTO-VIDEO)

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul acțiunilor companiilor din sectorul turismului, inclusiv companii aeriene și hoteluri, care au tras în jos indicii generali însă în jurul prânzului acțiunile au recuperat o parte din pierderi iar cotațiile obligațiunilor guvernamentale și aurului au mai revenit de la vârfurile înregistrate în cursul dimineții.

Cotațiile futures la bursele americane semnalează o scădere de aproape un procent la deschiderea tranzacțiilor pe Bursa de pe Wall Street.

"Totul are legătură cu evenimentele de la Bruxelles, însă reacția este una limitată ceea ce arată că după toate atentatele teroriste cu care ne-am confruntat piețele au învățat să trăiască cu acest gen de situații", a declarat analistul Rabobank, Emile Cardon.

Cel puțin 26 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem și din stația de metrou Maelbeek, din capitala Belgiei.

În jurul orei 12,20 GMT, indicele bursier FTSEuroFirst 300 înregistra o scădere de 1%, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt afișa o scădere de 0,5% iar indicele bursei belgiene era în scădere cu 0,4%. Anterior toți acești indici au înregistrat scăderi de până la 2%. Acțiunile marilor companii aeriene europene precum Ryanair și Air France-KLM au înregistrat scăderi de până la 4,5% iar acțiunile grupului hotelier Accor au scăzut cu 3,5%.

În schimb, cotația unciei de aur a crescut cu 0,6% până la 1.255 dolari după ce anterior înregistra o creștere de peste 1%. Randamentul pentru obligațiunile germane a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni. Pe piețele valutare, yenul japonez, considerat de investitori drept o valoare de refugiu în perioade de turbulențe, s-a apreciat în raport cu principalele valute, mai ales în raport cu euro. Moneda euro s-a depreciat cu 0,5% fiind cotată la 125,25 yeni, în timp ce dolarul american s-a depreciat cu 0,3% până la 111,60 yeni. De asemenea, moneda unică s-a depreciat și în raport cu dolarul, fiind cotată la 1,1220 dolari.

Pentru piețele financiare, atentatele de la Bruxelles au avut loc într-o săptămână în care lichiditatea începe să se reducă în avanpremiera Sărbătorilor de Paște iar investitorii începeau să se gândească să profite de creșterea cotației acțiunilor înregistrată în ultimele săptămâni. "Având în vedere că se apropie Paștele oamenii vor fi foarte reticenți să bage bani în piețele de acțiuni. Dimpotrivă, vor fi mai înclinați să scoată bani", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: