Bogdan Chiritoiu (Consiliul Concurentei): Combaterea coruptiei este un scop in sine

Data publicarii: 23-03-2016 | Economie

Combaterea coruptiei este un scop in sine, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, precizand ca vede acest fenomen si ca pe o sursa de risipa si ineficienta.

"Pe noi (la Consiliul Concurenței — n.r.) ar trebui să ne intereseze deschidea pieței, eficiența pieței, deci impactul pe care achizițiile publice îl au sau modul în care ele pot să influențeze concurența între operatorii de pe piață. În realitate, fiind buni slujbași ai statului, suntem mai degrabă preocupați de cheltuirea banilor publici. (...) Preocuparea multor administrații este legată de modul cum se cheltuiesc banii publici și de corupție, care uneori mi se pare că are o viață în sine. Combaterea corupției este un scop în sine, este un lucru rău în sine. Pentru mine, totuși, mai degrabă e o sursă de ineficiență, o sursă de risipă, și mai puțin aspectul moral m-ar frământa, cât faptul că se pierd bani", a declarat Bogdan Chirițoiu, la evenimentul "Monitorizarea Guvernului: Măsurarea Riscurilor de Corupție în Datele privind Achizițiile Publice", organizat la Spațiul Public European din București de Institutul pentru Transparență Guvernamentală (Budapesta), Societatea Academică din România, Agenția Națională a Achizițiilor Publice și Consiliul Concurenței.

Acesta a spus că legislația în domeniu nu este o "mare problemă", deoarece este adaptată directivelor europene.

"Riscul în orice este să ai două tipuri de erori. Ai erori în care îți scapă cei vinovați și pe asta ne focalizăm, nu cumva să fie un contract prost acordat, nu cumva să fie un funcționar corup (...), dar ai și alt tip de erori, în care blochezi lucruri pe care n-ar trebui să le blochezi", a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a precizat că este foarte important ca cei care încalcă legea să fie prinși, dar și ca achizițiile publice să se poată desfășura.

"Cel mai simplu mod de a nu se fura la construcții de autostradă este să nu mai dai niciun contract și ești sigur că n-a furat nimeni bani din construcțiile alea, dar o să mergem, nu știu, cu avionul", a glumit Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței caută nereguli făcute de firme private, înțelegeri făcute între ele, dar și tranzacții cu prețuri suspect de mari.

"Un singur ofertant e mai degrabă ceva ce te face să crezi că ai de-a face cu corupția, că într-un fel caietul de sarcini, condițiile au fost viciate, astfel încât să facilitezi accesul acelui contract către firma dorită. Curtea de Conturi, Parchetul se uită la așa ceva", a explicat Chirițoiu, precizând că trebuie perfecționată prelucrarea electronică a datelor din sistemul de achiziții ca să se identifice tranzacțiile suspecte.

În opinia sa, "cei care fură fură ca să câștige". "Că furi prin corupție sau că furi printr-o înțelegere într-un cartel nu o faci ca să plătești prețul corect. (...) Undeva toată corupția asta și toate cartelurile trebuie să rezulte într-un preț mai mare, că n-or fi idioți cei care încalcă legea", a mai afirmat Bogdan Chirițoiu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: