IEA: Discutiile privind inghetarea productiei de titei nu au un impact major asupra pretului

Data publicarii: 23-03-2016 | Economie

Un acord intre o parte dintre membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol si Rusia privind inghetarea productiei este probabil "lipsit de sens", a afirmat Neil Atkinson, seful diviziei industrie petroliera si piete din cadrul Agentiei Internationale a Energiei (IEA), transmite Reuters.

În 16 februarie, guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au ajuns la un acord privind "înghețarea" producției de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunțat ministrul Energiei și Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, președintele în exercițiu al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Discuțiile urmează să se reia în 17 aprilie, Qatarul invitându-i pe toți membrii OPEC și principalii producători din afara cartelului.

"Din rândul statelor care participă la reuniune, doar Arabia Saudită are capacitatea de a-și majora producția, astfel încât o înghețare a producției este mai degrabă lipsită de sens. Este mai mult un gest menit să restabilească încrederea că va exista o stabilitate a prețului țițeiului", a explicat Neil Atkinson.

Acesta a adăugat că producția de țiței a Iranului ar putea crește până în trimestrul trei cu 300.000 barili pe zi (bpd).

În ianuarie, prețul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Prețurile la petrol sunt în scădere de peste un an și jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piață, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut marți cu 0,25 dolari, ajungând la valoarea de 41,79 dolari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: