BCE: Tarile cu un nivel ridicat al datoriei, expuse la volatilitatea de pe pietele financiare

Data publicarii: 24-03-2016 | Economie

Banca Centrala Europeana a avertizat ca tarile cu un nivel ridicat al datoriei raman expuse la volatilitatea de pe pietele financiare, transmit Reuters si Ansa.

"Statele cu un nivel ridicat al datoriei sunt în special vulnerabile în eventualitatea revenirii turbulențelor de pe piețele financiare, ținând cont de legătura încă puternică între situația financiară și cea fiscală. Mai mult, capacitatea lor de a face față șocurilor este mai degrabă limitată", se arată în buletinul economic publicat joi de BCE.

Instituția subliniază că recent Comisia Europeană a identificat opt state din zona euro — Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Franța, Portugalia, Slovenia și Finlanda — ca fiind "expuse la riscuri de sustenabilitate ridicate pe termen mediu, în special din cauza nivelului ridicat al datoriilor".

Creșterea zonei euro ar urma să accelereze în următorii ani dar cererea externă slabă și încetinirea piețelor emergente ar putea afecta redresarea, avertizează BCE.

Conform datelor Eurostat, cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport din PIB în trimestrul trei din 2015 s-a înregistrat în Estonia (9,8%), Luxemburg (21,3%), Bulgaria (26,9%), Letonia (36,4%) și România (37,2%) iar cel mai ridicat în Grecia (171%), Italia (134,6%) și Portugalia (130,5%).

În zona euro, datoria guvernamentală a scăzut în perioada iulie — septembrie 2015 la 91,6% din PIB, de la 92,3% din PIB în trimestrul doi din 2015.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: