OMV Petrom ar putea amana listarea secundara pe bursa de la Londra

Data publicarii: 24-03-2016 | Economie

OMV Petrom a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pe data de 26 aprilie 2016, pentru a decide prelungirea pana la 31 decembrie 2017 a termenului pentru aprobarea listarii secundare a companiei la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit convocatorului sedintei.

"Având în vedere perioada lungă de timp pentru care această aprobare este acordată și condițiile actuale imprevizibile ale pieței, începând cu 1 ianuarie 2017 și până la 31 decembrie 2017, această aprobare va fi condiționată de aprobarea Consiliului de Supraveghere, aprobare ce va fi cerută de Directorat oricând înainte de listarea secundară propriu-zisă a OMV Petrom pe Bursa de Valori de la Londra", se arată în documentul citat.

Acționarii OMV Petrom au aprobat, pe 22 septembrie 2015, listarea secundară a companiei pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit având la bază acțiuni suport, această aprobare fiind valabilă până la data de 31 decembrie 2016.

Totodată, pe 26 aprilie 2016, va avea loc și Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, unde se va discuta propunerea Directoratului de a nu fi acordate dividende pentru anul financiar 2015.

În aceeași ședință a AGA vor fi aprobate rezultatele financiare ale companiei aferente anului trecut, precum și bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, față de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, în principal ca urmare a reducerii valorii contabile a activelor din Upstream, cauzată de scăderea cotațiilor petroliere. Compania ar fi obținut un profit net de 1,8 miliarde de lei și un EBIT pozitiv de 2,5 miliarde de lei anul trecut, dacă nu ar fi trebuit să reducă valoarea contabilă a activelor din Upstream, au declarat oficialii companiei, într-o conferință de presă susținută la finele lunii februarie.

"Rezultatul operațional înainte de taxe, respectiv EBIT, a fost pentru prima dată negativ (—530 milioane de lei), din cauza prețului mic al țițeiului și din cauza deprecierilor contabile din segmentul de Upstream. În absența lor, rezultatul ar fi fost pozitiv", a spus Mariana Gheorghe, CEO al companiei.

La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Marje, a precizat că, dacă nu ar fi fost aceste deprecieri, compania ar fi obținut un EBIT de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 1,8 miliarde de lei.

El a explicat faptul că OMV Petrom și-a revizuit în 2015 de două ori, în jos, estimările privind prețul țițeiului, ceea ce a dus la o revizuire negativă a fluxului de numerar. Acest lucru a determinat, la rândul său, deprecierea valorii contabile a activelor din sectorul de explorare și producție din România și Kazahstan.

"Astfel, OMV Petrom a plătit 519 milioane de lei impozit pe profitul de 1,8 miliarde de lei, întrucât acest impozit nu a fost afectat de ajustările din depreciere. Totodată, am plătit redevențe de 656 milioane de lei, iar, din acciză și TVA, am plătit la bugetul de stat 1,17 miliarde de lei", a mai spus reprezentantul OMV Petrom.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: