Marinescu: Tarifele maximale pentru acces la retelele de comunicatii electronice de pe proprietatea publica sunt stabilite de ANCOM

Data publicarii: 24-03-2016 | Economie

Tarifele maximale pentru acces la retelele de comunicatii electronice aflate pe proprietatea publica, administrata de diverse entitati, precum consilii locale, consilii judetene, autoritati centrale, regii autonome, vor fi stabilite de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, iar operatorii de retea au obligatia de a acorda acces la infrastructura fizica pe care o detin, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele institutiei, Catalin Marinescu.

"Vitezele impresionante de internet care se ating în România se datorează în primul rând unei rețele moderne. Rețelele de comunicații din România sunt, în cea mai mare parte, de ultimă generație, investițiile operatorilor în modernizarea lor fiind masive și constante. Trebuie, însă, să ținem cont de două aspecte: în general, vitezele mari se ating în aglomerările urbane și evoluția tehnologică este ultra-rapidă și noi trebuie să ținem pasul cu ea", a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, pentru a continua dezvoltarea vitezelor, este nevoie și de sprijinul statului, prin reglementări care să înlesnească accesul și construirea de rețele de comunicații electronice și infrastructuri fizice asociate acestora.

"Proiectul de lege aprobat, miercuri, de Guvernul României clarifică și stabilește reguli clare, pe baza cărora operatorii vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreține rețelele de comunicații electronice și elementele de infrastructură fizică asociate acestora, precum stâlpi, piloni, conducte, canale", susține șeful ANCOM.

Acesta a subliniat că noua lege aduce o serie de noutăți care vizează, printre altele, că accesul la infrastructura de comunicații se va face în baza unui contract, indiferent de tipul proprietății.

"Cele mai importante noutăți aduse de prevederile noii legi vizează faptul că tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publică (administrată de diverse entități, precum consilii locale, consilii județene, autorități centrale, regii autonome) vor fi stabilite de ANCOM, dar și obligația operatorilor de rețea de a acorda acces la infrastructura fizică pe care o dețin (stâlpi, piloni, conducte, canale, căi ferate, drumuri etc.), aceștia neputând refuza accesul decât din motive obiective și temeinic justificate. Și pentru această categorie, ANCOM va stabili tarife orientative pentru accesul la anumite categorii de infrastructură fizică, de care operatorii de rețea vor trebui să țină cont. Accesul, indiferent de tipul proprietății, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condițiile și tarifele aferente", a menționat Cătălin Marinescu.

Potrivit sursei citate, actul normativ va înlesni accesul pe diverse tipuri de proprietăți pentru cei care construiesc rețelele de comunicații și va duce la dezvoltarea acestora mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele, respectiv în mediul rural.

"O astfel de lege există și acum, din care actualul proiect preia o serie de prevederi, dar acesta este completat prin transpunerea în legislația internă a prevederilor Directivei 2014/61/UE — Directiva pentru reducerea costului dezvoltării rețelelor de comunicații de mare viteză. România va avea astfel o lege completă, menită să susțină și să stimuleze, în continuare, dezvoltarea infrastructurilor necesare accesului la comunicații electronice de secol XXI. Această lege va ușura accesul pe diverse tipuri de proprietăți pentru cei care construiesc rețelele de comunicații și va duce la dezvoltarea acestora mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele: în mediul rural. Sunt multe proiecte în curs de implementare care au drept obiectiv atingerea țintelor stabilite de Agenda Digitală, iar adoptarea acestei legi într-un interval de timp minim este vitală pentru ca România să poată atinge aceste ținte și cetățenii să beneficieze de avantajele lumii digitale", a afirmat Cătălin Marinescu.

Guvernul a aprobat, miercuri, 23 martie, proiectul de Lege privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, precum și unele măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice.

Astfel, măsurile incluse în proiectul de act normativ urmăresc încurajarea investițiilor în extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații electronice și a infrastructurilor fizice existente.

"Una dintre noile prevederi vizează reglementarea dreptului de acces al furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică deținută de operatorii de rețea. (...) Proiectul de act normativ include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de rețea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică", se precizează în comunicatul Executivului.

Infrastructura fizică este definită drept "orice element sau parte componentă a unei rețele, precum și orice element necesar susținerii acestora (cu excepția rețelelor de comunicații electronice), care pot fi utilizate pentru instalarea unei rețele de comunicații electronice".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: