Stratan (ROPEPCA): Modificarea cadrului fiscal din sectorul petrolier ar trebui sa se aplice doar zacamintelor noi

Data publicarii: 28-03-2016 | Economie

Noul cadru fiscal din domeniul petrolier ar trebui sa se aplice doar zacamintelor noi, nu si celor care in prezent sunt in exploatare, a declarat, luni, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), intr-o conferinta de presa.

"Există discuții de doi ani privind un nou regim fiscal. Toată lumea spera că vom avea ceva concret în 2015, acum toți speră că vom ști în 2016, însă fereastra de timp de îngustează din ce în ce mai mult. Au fost foarte multe contradicții. Statul și-a propus introducerea unui impozit petrolier, însă vrem ca noul cadrul fiscal să se aplice doar acordurilor petroliere noi, nu și zăcămintelor care sunt acum în exploatare. Nu putem schimba caii în mijlocul cursei", a arătat Stratan.

El a explicat că deja multe zăcăminte au devenit nerentabile, după scăderea abruptă a prețurilor la țiței, și, din informațiile deținute de ROPEPCA, câteva zeci de zăcăminte ar urma să se închidă în 2016 din această cauză.

"Reducerea nivelului de fiscalizare este singura măsură pe care statul o poate lua pentru a susține industria în această perioadă. Ar fi un balon de oxigen pentru noi. Statul ar trebui să fie pro-business, să încurajeze investițiile", a completat oficialul ROPEPCA.

Potrivit lui Stratan, statul ar urma să impună un impozit suplimentar companiilor petroliere, de 35% pe profit, însă nu se știe momentan care este baza de calcul.

Potrivit unui studiu prezentat luni de ROPEPCA, o investiție de 1 miliard de euro în sectorul petrolier contribuie cu 3,2 miliarde de euro la Produsul Intern Brut (PIB) și asigură peste 45.000 de locuri de muncă nou create sau menținute în economie.

Studiul a fost realizat de compania de consultanță KPMG în trimestrul al patrulea al anului trecut și a avut ca scop analizarea impactului multiplicator al investițiilor din upstream onshore (explorare și producție de țiței și gaze naturale pe uscat) în România, potrivit lui Bogdan Văduva, coordonatorul Departamentului de energie și resurse naturale din cadrul companiei de consultanță.

"Investiția luată în calcul de 1 miliard de euro a fost împărțită în 500 de milioane de lei pe partea de gaze naturale și 500 de milioane de euro pe partea de țiței. Am luat în calcul o investiție pe 10 ani, cu un preț al țițeiului de 48 de dolari, și unul al gazelor de 18 euro pe MWh", a explicat Văduva, în cadrul conferinței.

El a precizat că prețul țițeiului luat în calcul reprezintă estimările Agenției Europene și ale celei Americane pentru Energie, iar prețul gazelor este cel estimat la bursa europeană de gaze de la Baumgarten.

O altă concluzie a studiului este că investițiile în sectorul upstream onshore se transferă aproape 1 la 1 în veniturile fiscale ale României, generate pe perioada realizării investiției și a obținerii producției. "O investiție de 1 miliard de euro generează o contribuție a sectorului de 1 miliard de euro în veniturile fiscale, într-un interval de 11 ani", arată raportul KPMG.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active.

ROPEPCA a fost înființată în anul 2012 și numără 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Membrii ROPEPCA au realizat în anul 2014 investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro, iar contribuțiile lor la bugetul de stat au însumat 2,5 miliarde euro. Acest impact economic a fost generat atât de sectorul de explorare și producție țiței și gaze naturale, cât și de activitățile de rafinare și distribuție de produse petroliere și gaze naturale, realizate de membrii ROPEPCA cu activități integrate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: