FP: Ne mentinem disponibilitatea de a relua negocierile cu Electrica;pretul nostru final a fost diminuat la 805 milioane de lei

Data publicarii: 28-03-2016 | Economie

Fondul Proprietatea isi mentine angajamentul si disponibilitatea de a relua negocierile cu Electrica privind o potentiala achizitie a participatiilor minoritare de 22% detinute de FP in cele trei filiale de distributie ale furnizorului de energie electrica si la subsidiara acestuia de furnizare, dupa ce ultimele negocieri s-au incheiat fara a se ajunge la un acord, desi pretul final cerut a fost diminuat la 805 milioane de lei, de la 875 milioane de lei, se precizeaza intr-un comunicat al administratorului fondului, remis, luni AGERPRES.

*Negocierile dintre Electrica și Fondul Proprietatea s-au încheiat fără un acord

"Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, în calitate de Administrator Unic și Societate de Administrare (Administratorul Fondului) a Fondului Proprietatea SA (Fondul), anunță că negocierile recente cu Electrica SA nu au condus la încheierea unui acord în legătura cu o potențială tranzacție între Fond și Electrica cu privire la deținerile Fondului din cadrul celor patru companii al căror acționar majoritar este Electrica, și anume Electrica Distribuție Transilvania Sud SA (EDTS), Electrica Distribuție Transilvania Nord SA (EDTN), Electrica Distribuție Muntenia Nord SA (EDMN) și Electrica Furnizare SA (EF)", se menționează în comunicat.

Managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, afirmă că FP își menține disponibilitatea de a relua negocierile cu Electrica, dacă va exista un angajament similar din partea acestei societăți.

"Din păcate, în pofida eforturilor noastre susținute și a dorinței de a găsi o cale de mijloc realistă, nu a fost posibil să ajungem la un acord satisfăcător asupra prețului și să încheiem o tranzacție în urma negocierilor cu Electrica. Considerăm că oferta Fondului a fost atractivă și ar fi generat beneficii pentru ambele părți. Ne menținem angajamentul și disponibilitatea de a relua negocierile în viitor, dacă va exista un angajament similar din partea Electrica", a declarat Greg Konieczny.

Potrivit comunicatului FP, prețul final oferit de Electrica a fost de 790 milioane de lei, incluzând și dividendele de 106 milioane de lei ce vor fi plătite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea și care ar fi trebuit transferate către Electrica în urma tranzacției. Astfel, prețul efectiv oferit de Electrica pentru deținerile în cadrul subsidiarelor a fost de 684 milioane de lei, ceea ce reprezintă un discount de peste 18% față de valoarea de 841 milioane de lei a acestor dețineri, nivel la care au fost evaluate în activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016.

Reprezentanții FP spun că, după mai multe negocieri, prețul final care ar fi urmat să fie plătit de Electrica pentru participațiile de 22% în cele patru subsidiare a fost diminuat la 805 milioane de lei.

"După mai multe runde de negociere, prețul nostru final a fost diminuat la 805 milioane de lei care ar fi urmat să fie plătit de Electrica pentru participațiile de 22% în cele patru subsidiare. Pentru a face tranzacția mai atractivă și pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o înțelegere, ne-am oferit, de asemenea, să plătim către Electrica 36 milioane lei primite sub formă de dividende de la subsidiare (dintr-un total de 106 milioane lei pe care Fondul este îndreptățit să le primească pentru anul financiar 2015). În concluzie, valoarea cash netă pentru Electrica ar fi fost de 769 milioane lei. În opinia noastră, dacă ar fi fost acceptat, prețul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica și acționarilor săi, precum: randament de 11,8% din activele achiziționate (luând în considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 și o rată de distribuire a profitului net similară anilor anteriori de 85%) comparativ cu 7,7% rata de randament reglementată și 1-2% rata de randament a depozitelor și obligațiunilor, creștere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a deținerii 100% a subsidiarelor, randamentul dividendelor Electrica s-ar îmbunătăți de la 6,8% la peste 8,8% (presupunând același preț pentru acțiunile Electrica), un multiplu P/E Electrica de 7x urmare tranzacției mai mic decât multiplul actual de tranzacționare al Electrica de 8,6x, luând în considerare bugetul consolidat aferent anului 2016 al Electrica, sinergii suplimentare din eficientizarea structurii operaționale. Fondul dorește să își asigure acționarii că rămâne deschis la negocieri cu Electrica după Adunările Generale Anuale ale Acționarilor subsidiarelor. Între timp, eforturile noastre de a crea valoare pe termen lung pentru acționarii Fondului vor continua prin derularea programelor de răscumpărări, distribuții de cash și acțiuni corporatiste", se mai spune în comunicatul FP.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiții de tip închis, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor și aprecierea per acțiune a capitalului prin investiții în principal în acțiuni românești și titluri de valoare asociate acțiunilor.

Fondul Proprietatea se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Resources este o organizație globală de management al investițiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: