Seful FMI vrea ca principalul sau adjunct sa fie reconfirmat pentru un nou mandat

Data publicarii: 28-03-2016 | Economie

Prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, David Lipton, ar urma sa ocupe a doua pozitie in ierarhia institutiei financiare internationale pentru un nou mandat de cinci ani, ceea ce va permite SUA sa-si pastreze influenta asupra deciziilor importante adoptate de FMI, informeaza Bloomberg.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a anunțat, luni, că va propune boardului reconfirmarea lui David Lipton pentru un nou mandat de cinci ani, începând cu data de 1 septembrie. Aceasta, după ce, luna trecută, Lagarde a fost la rândul său reconfirmată în funcție pentru un al doilea mandat în fruntea FMI.

"În ultimii cinci ani, David a demonstrat capacități excelente de elaborare a politicilor, un impuls spre inovație, capacități foarte dezvoltate de comunicare și negocieri, precum și o cunoaștere foarte bună a politicilor și procedurilor FMI", a explicat Lagarde, într-un comunicat de presă.

Decizia finală cu privire la reconfirmarea lui David Lipton va fi luată de boardul executiv al FMI.

David Lipton este cetățean american și, înainte de a se alătura FMI, în 2011, la scurt timp după ce Christine Lagarde a fost numită în fruntea instituției, a fost consilier economic al președintelui Barack Obama. Anterior, Lipton a lucrat la Citigroup Inc. și la Trezoreria SUA în timpul administrației Clinton.

O eventuală reconfirmare a lui David Lipton ar asigura că SUA, cel mai mare acționar la FMI, își va menține influența asupra managementului Fondului Monetar Internațional. Conform unei tradiții nescrise, care datează de la înființarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la șefia Fondului Monetar Internațional.

Cinci dintre directorii generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia și câte unul din Belgia, Olanda, Germania și Spania. Italia și Marea Britanie nu au avut încă un reprezentant care să ocupe această funcție.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: