UE trebuie sa revizuiasca prevederile bugetare daca vrea sa relanseze cresterea, sustine Institutul Bruegel

Data publicarii: 29-03-2016 | Economie

Economia Uniunii Europene ar putea creste intr-un ritm mai rapid prin revizuirea prevederilor bugetare, in sensul ca acestea sa se concentreze mai mult pe cheltuieli decat pe deficitul bugetar structural, se arata intr-un raport elaborat de analistii de la centrul de reflexie Bruegel, informeaza Bloomberg.

Atenția sporită acordată deficitului bugetar la momentul inoportun al ciclului economic "ar putea fi unul din motivele pentru relansarea economică modestă din Europa, ridicând semne de întrebare asupra eficacității cadrului fiscal al UE. În practică, implementarea prevederilor bugetare este afectată de indicatorii măsurați inadecvat și prognoze incorecte, care pot duce la recomandări de politici nepotrivite", se arată în raportul elaborat de analiștii Gregory Claeys, Zsolt Darvas și Alvaro Leandro.

Analiștii de la centrul de reflexie Bruegel cred că cea mai bună variantă ar fi eliminarea prevederilor bugetare actuale însă recunosc că această variantă nu este una fezabilă. În schimb, analiștii propun o atenție mai mare pe partea de venituri, care ar însemna că reducerile de taxe să fie blocate dacă nu sunt însoțite de reduceri de cheltuieli și de asemenea ar îngreuna creșterea cheltuielilor fără majorarea taxelor. În schimb, autorii susțin că actuala atenție acordată deficitului structural în prevederile bugetare îngreunează sarcina de control a guvernelor și de asemenea fac dificilă calcularea adecvată a deficitului.

Potrivit analiștilor Bruegel, noul sistem ar beneficia de pe urma creării unui Consiliul fiscal european independent care să intervină în circumstanțele speciale în care e nevoie de mai multă flexibilitate. "Astfel ar fi eliminată percepția aplicării incorecte sau motivate politic a prevederilor bugetare", susțin autorii adăugând că în cadrul actualului sistem "amenințarea sancțiunilor nu este credibilă" și, mai mult, ar crea efecte adverse dacă ar fi vreodată utilizate.

Analiștii susțin că sistemul propus de ei ar fi disciplinat Spania, Irlanda și Marea Britanie în perioada de dinaintea crizei financiare, având în vedere că explozia pieței imobiliare și creșterea rapidă a cheltuielilor publice au agravat și mai mult înrăutățirea ciclului economic. În sens invers, Germania și Suedia ar fi putut să cheltuiască mai mult între 2004 și 2007, susțin analiștii Bruegel.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: