Pandelica (ANPC): Primele solutionari ale conciliatorilor vor reprezenta cartea de vizita a Centrului SAL din domeniul financiar-bancar

Data publicarii: 29-03-2016 | Economie

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Financiar - Bancar (CSALB) va degreva instantele de judecata de litigiile dintre clienti si banci, va asigura o modalitate echilibrata de rezolvare a disputelor dintre cele doua parti, iar credibilitatea ii va fi intarita dupa primele cazuri solutionate, sustine presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Bogdan Pandelica.

"În primul rând, cred că în conturarea unor practici corecte și echilibrate. Prima soluționare, primele cazuistici ale conciliatorilor, vor reprezenta cartea de vizită a acestei entități. Am încredere că lucrurile se va derula profesionist, cu reguli foarte clare, constituind CV-ul boardului director", a declarat marți președintele ANPC în cadrul unei conferințe de prezentare a CSALB.

Potrivit acestuia, normalizarea relației dintre creditor și consumator se poate realiza numai printr-o comunicare eficientă cu consumatorii, sprijinită de o informare completă, coerentă și precisă. "În prezent, există o gamă largă de rezolvare a acestor probleme: medierea, instituțiile statului, ANPC, instanța. (...) Soluționarea alternativă a litigiilor este o nouă modalitate de rezolvare a disputelor, una amiabilă. Din punctul de vedere al caracterului amiabil, acest sistem nu reprezintă o noutate. Sistemul este diferit de mediere, în sensul în care conciliatorul nu realizează o negociere, ci aceasta ține cont, în momentul în care formulează soluția conform legislației în domeniu, dacă aceasta a fost sau nu respectată. Asigurarea echidistanței atunci când se analizează un caz este primordială, iar conciliatorul va trebui să își asigure rolul unui judecător, să privească din ambele perspective, să înlăture orice prejudecăți", a mai spus Bogdan Pandelică.

Mai mult, acesta a explicat că noul centru poate degreva simultan instanțele, "care vor fi ocupate cu darea în plată și cu insolvența persoanelor fizice".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: