Intrarile de capital in pietele emergente au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Data publicarii: 29-03-2016 | Economie

Investitorii straini au injectat in luna martie o suma de aproximativ 36,8 miliarde de dolari in actiunile si obligatiunile de pe pietele emergente, cel mai ridicat nivel lunar inregistrat in ultimele 21 de luni, a apreciat marti Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informeaza Reuters.

Investițiile în obligațiuni s-au ridicat la 18,9 miliarde iar cele în acțiuni la 17,9 miliarde de dolari.

Potrivit raportului IIF, toate cele patru piețe emergente au înregistrat în luna martie o creștere a intrărilor de capital, pe primul loc fiind Asia, care a beneficiat de intrări de capital în valoare de 20,6 miliarde de dolari.

Datele din raportul IIF arată că intrările de capital în piețele emergente din luna martie 2016 au atins cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014, fiind semnificativ mai mari decât cele de 5,4 miliarde de dolari înregistrate în luna februarie 2016 și peste media de 22 miliarde de dolari înregistrată în 2010-2014.

Cu toate acestea, IIF avertizează că această creștere a intrărilor de capital pe piețele emergente ar putea să se oprească brusc în săptămânile următoare, pe fondul estimărilor că Rezerva Federală americană va majora de câteva ori dobânda de referință în 2016.

"În absența unei îmbunătățiri semnificative a perspectivelor economice ale piețelor emergente, se pare că creșterea intrărilor de capital din luna martie s-a datorat mai degrabă modificării percepției investitorilor față de riscurile globale și dobânzilor reduse de pe piețele mature, sprijinite de semnalele venite de la Fed", se arată în raportul Institutului Internațional pentru Finanțe.

Anterior, IIF, una din cele mai reputate surse de informații privind intrările și ieșirile de capital de pe piețele emergente, a apreciat că investitorii și companiile din întreaga lume au scos 735 de miliarde de dolari de pe piețele emergente în anul 2015, urmând ca în 2016 ieșirile de capital de pe piețele emergente să se situeze la 448 miliarde de dolari.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: