Miere si produse apicole din toate colturile tarii la Targul National al Mierii din 1 - 3 aprilie 2016

Data publicarii: 29-03-2016 | Economie

Aproximativ 115 apicultori din toate colturile tarii si-au anuntat deja prezenta la editia a 14-a a Targului National al Mierii, organizat in perioada 1 -3 aprilie 2016 pe Platforma Apicola Baneasa, acesta fiind un eveniment dedicat in principal consumatorilor de produse apicole, cunoscut si asteptat de bucuresteni in fiecare primavara, potrivit reprezentantilor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), singura entitate de profil cu acoperire nationala si organizatorul evenimentului.

"Avem deja înscriși între 112—115 de apicultori pentru ediția de primăvară a Târgului Național al Mierii, însă anul viitor ar trebui să mai creștem cu cel puțin 30 de locuri pentru că solicitările pentru participare sunt foarte mari. Apicultorii vor să vină la acest eveniment cunoscut și așteptat de bucureșteni în fiecare primăvară pentru că vor să își promoveze mierea și produsele apicole, însă nu vor lipsi nici furnizorii de utilaje și echipamente specifice precum stupi, fagure sau produse pentru sănătatea și nutriția albinelor, deoarece începe sezonul", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

În 2015, producția de miere raportată de apicultori nu a depășit 18.000 de tone, adică în jur de 60-70% din media anuală de 22.000—24.000 de tone, în condițiile în care au fost reduse semnificativ producțiile la mierea de rapiță, tei și floarea soarelui, din cauza depopulărilor masive ale familiilor de albine.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: