Anghelescu (MCSI): 99 de localitati receptionate in proiectul Ro-Net; restul pana la 783 de localitati, finalizat pana la finele anului

Data publicarii: 30-03-2016 | Economie

Un numar de 99 de localitati au fost receptionate in cadrul proiectului Ro-Net, pana la ora actuala, restul pana la 783 de localitati urmand sa fie finalizat pana la 31 decembrie 2016, a declarat, miercuri, in cadrul celei de-a VI-a editii anuale a Conferintei Mobile Innovation, Horatiu Anghelescu, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI).

'În momentul de față avem 99 de localități recepționate, de la 31 decembrie 2015 în proiectul Ro-Net. De asemenea, sunt vreo 400 de autorizații de construcție obținute la momentul acesta. Se află în lucru restul de autorizații pentru 783 de localități. Termenul de finalizare a proiectului Ro-Net — faza II — este sfârșitul acestui an, și sperăm să reușim cu colegii de la ANCOM și de la Telekom, aceștia din urmă concesionarii proiectului, să ne încadrăm în termene. În cele 99 de localități, recepționarea construcției a fost finalizată. ANCOM a făcut auditul tehnic, toate elementele funcționează, dar nu sunt date în folosință încă. Ro-Netul creează infrastructura, iar accesul din punctul de prezență către utilizatorul final depinde de Telekom', a afirmat Anghelescu.

Demararea proiectului Ro-Net, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare totală de 377,8 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă /FEDR/ de 252,28 milioane lei, a fost anunțată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.

Rețeaua de distribuție ar urma să aibă o lungime de aproape 4.900 de kilometri și ar fi trebuit să se finalizeze în decembrie 2015.

Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul până la 31 decembrie 2015, în urma licitației organizate de MSI, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localități identificate ca 'zone albe' vor beneficia de internet broadband.

Sursa: Agerpress