Stab (FIC): Birocratia, infrastructura si legislatia reprezinta ariile in care membrii nostri asteapta imbunatatiri

Data publicarii: 30-03-2016 | Economie

Birocratia excesiva, calitatea slaba a infrastructurii si legislatia inconsistenta si impredictibila reprezinta principalele motive de nemultumire ale investitorilor straini in Romania, sustine presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Eric Stab.

"Cea mai mare îngrijorare a investitorilor este legată de nivelul de birocrație. 90% dintre membrii FIC care au participat la un sondaj privind percepția asupra mediului de afaceri reclamă problemele cu birocrația, cu care se confruntă în diverse sectoare din România. În medie, membrii noștri consideră că în România este mult mai îngrijorător acest aspect decât în alte țări unde activează", a declarat miercuri Stab în cadrul unei întâlniri cu presa.

A doua mare problemă menționată de participanții la sondaj este legată de situația infrastructurii. Potrivit lui Stab, 80% dintre investitori consideră că infrastructura este insuficient dezvoltată, drept pentru care nu sunt destul de competitivi față de concurenții din alte țări. Investitorii sunt, de asemenea, nemulțumiți de consistența și predictibilitatea legislației.

'Acestea sunt cele trei arii mari unde membrii noștri consideră necesare îmbunătățiri și unde au așteptări de la liderii acestei țări', a mai spus Stab.

Mihai Bogza, membru în conducerea FIC, a precizat, în acest context, că investitorii au intenții bune, vor să investească și speră că-și vor crește afacerile, dar din cauza problemelor și constrângerilor, își limitează investițiile. El a atras atenția că a trecut multă vreme de când a fost realizată ultima investiție importantă pe plan local, de minim 500 de milioane de euro.

Potrivit sondajului realizat de FIC în rândul investitorilor, peste jumătate (60%) dintre aceștia se așteaptă în acest an la creșterea afacerilor pe care le derulează și doar 15% anticipează o contracție.

Forța de muncă bine pregătită rămâne un punct forte și un avantaj competitiv pentru România (75%). Fiindcă anticipează creșteri ale activității economice, aproape jumătate dintre respondenți plănuiesc să facă angajări suplimentare în 2016 (43%) și o treime dintre ei (34%) vor face investiții de capital semnificative în acest an. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați (55%) se așteaptă la creșteri semnificative ale exporturilor în 2016.

Însă, în pofida măsurilor de relaxare fiscală în vigoare de la 1 ianuarie 2016, 70% dintre membrii FIC consideră că sistemul de taxare din România este necompetitiv în comparație cu alte țări.

Sursa: Agerpress