Borc: Proiectul BRUA va permite Romaniei ca, in 2020, sa devina jucator regional pe piata de energie

Data publicarii: 31-03-2016 | Economie

Romania poate deveni, pana in 2020, un jucator important pe piata regionala de energie, ca urmare a dezvoltarii proiectului BRUA, dar si prin continuarea lucrarilor la conductele de gaze Arad-Szeged si Iasi-Ungheni, a declarat joi ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, in cadrul Bucharest Forum / Keystone Projects, organizat de Institutul Aspen Romania.

"Unul din principalele avantaje competitive pe care România le are în prezent este capacitatea de a-și gestiona resursele interne și de a deveni, datorită capacității manageriale de exploatare, un exportator de energie, un furnizor de stabilitate în regiune. În acest context, vreau să menționez unul dintre cele mai bune exemple care demonstrează că suntem pe drumul bun pentru a atinge acest obiectiv: proiectul BRUA (conducta Bulgaria, România, Ungaria, Austria) care va permite României să valorifice producția prezentă și viitoare de gaze naturale, deschizând noi oportunități pe piața europeană pentru industria energetică din România. De fapt, BRUA reprezintă o oportunitate de a prezenta un proiect pur românesc. Proiectul însuși va fi un promotor, un catalizator al dezvoltării industriale în jurul lui", a explicat Costin Borc.

Potrivit acestuia, proiectul pune bazele unui scenariu realist în care, în anul 2020, România își va putea adjudeca rolul de jucător regional pe piața de energie.

În plus, ministrul de resort susține că România trebuie să continue lucrările la conductele Arad — Szeged și Iași-Ungheni, care îi vor permite să își consolideze poziția ca exportator pe piața gazelor.

Costin Borc a vorbit și despre resursele din Marea Neagră însă, în opinia sa, potențialul de explorare trebuie gestionat cu atenție în cazul în care se va dovedi viabil din punct de vedere economic.

"România se află într-un moment interesant. Avem în față oportunități importante pentru a ne maximiza avantajul competitiv pe care îl avem în regiune, dar trebuie să înfruntăm și provocările care vor veni. (...) Cred cu tărie că unul dintre cele mai importante principii pe care trebuie să le avem în minte, când vorbim de dezvoltare și de leadership regional, este interconectarea. Și când folosesc acest cuvânt mă refer atât la nivel național, dar și regional", a mai spus ministrul Economiei.

El a menționat, totodată, necesitatea dezvoltării infrastructurii, atât cea de transport, cât și infrastructura IT.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: