Anghel (BVB): Avem nevoie de listarea Hidroelectrica pentru a ridica bursa la nivel de piata emergenta

Data publicarii: 05-04-2016 | Economie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are in prezent cel mai scazut rating posibil, cel de piata de frontiera, si are nevoie, pentru a fi ridicata la rangul de piata emergenta, de mai multa lichiditate, care poate fi adusa de listarea Hidroelectrica, a declarat, marti, Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, in cadrul unei conferinte pe teme financiare.

"Pentru piața de capital, suntem la treapta cea mai de jos din punctul de vedere al riscului investițiilor. Suntem considerați piață de frontieră. Vrem să fim upgradați la rangul de piață emergentă, iar pentru aceasta ne lipsește lichiditatea. Listarea Hidroelectrica, cu o valoare consistentă de free-float, va reuși să acopere această gaură, chiar dacă procesul este relativ îndelungat și nu se va întâmpla peste noapte", a arătat Anghel.

În opinia sa, Hidroelectrica ar trebui să listeze 20-22% din acțiunile sale, nu 15%, cum prevede hotărârea de Guvern emisă în acest sens.

"Sperăm că și Fondul Proprietatea va vinde din acțiuni. Hidroelectrica este cel mai mare minus pe care trebuie să îl acoperim cumva. Nu văd de ce o companie de stat nu și-ar dori să fie transparentă", a adăugat reprezentantul BVB.

Potrivit acestuia, dacă Hidroelectrica ar fi fost listată în urmă cu 10 ani, nu ar mai fi existat problema "băieților deștepți" din energie.

Hidroelectrica este cel mai mare și cel mai ieftin producător de energie din România. Guvernul are în plan listarea unui pachet de 15% din acțiunile companiei la bursă, după ieșirea acesteia din insolvență.

Hidroelectrica se află în insolvență pentru a doua oară, din februarie 2014. Societatea a mai fost în reorganizare judiciară și în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru AGERPRES, că Hidroelectrica, teoretic, ar putea cere ieșirea din insolvență pe 6 aprilie, data când se vor judeca ultimele patru contestații, însă, practic, acest lucru se va face în următoarele două luni.

Sursa: Agerpress