Consiliul Concurentei a declansat o ancheta sectoriala pe piata producerii si comercializarii cimentului din Romania

Data publicarii: 06-04-2016 | Economie

Consiliul Concurentei a declansat o ancheta sectoriala pe piata producerii si comercializarii cimentului din Romania, urmand sa fie analizate structura si mecanismele de functionare ale sectorului, a anuntat, miercuri, institutia.

De asemenea, se va urmări identificarea posibilelor probleme de natură concurențială, potrivit unui comunicat al autorității de concurență, remis AGERPRES.

"În măsura în care sunt identificate disfuncționalități, Consiliul Concurenței va emite recomandări pentru dezvoltarea pieței și a concurenței sau, dacă este cazul, poate declanșa investigații privind posibila încălcare a legii", se spune în comunicat.

Autoritatea reamintește că, în cadrul Raportului privind concurența în sectoare cheie, Consiliul Concurenței analizează principalele sectoare ale economiei prin intermediul Indicelui Agregat de Presiune Concurențială — IAPC. Din acest punct de vedere, în perioada 2013 — 2015, piața producerii și comercializării cimentului s-a situat pe ultimul loc, având cea mai redusă presiune concurențială dintre cele 21 de industrii analizate.

Conform legii, Consiliul Concurenței poate efectua, din proprie inițiativă, investigații privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea prețurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenței pe piață. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât și de alte autorități naționale de concurență, și nu vizează în mod direct încălcări ale legislației.

În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenței poate solicita informații și documente tuturor actorilor implicați. Consiliul Concurenței invită toți actorii implicați pe această piață la o comunicare activă, deschisă în ceea ce privește problemele de natură concurențială cu care aceștia se confruntă.

Sursa: Agerpress