FMI avertizeaza asupra unei posibile crize pe pietele emergente afectate de iesirile de capital

Data publicarii: 06-04-2016 | Economie

Iesirile de capital de pe pietele emergente in ultimii ani sunt strans legate de incetinirea ritmului de crestere a economiilor in curs de dezvoltare si ar putea sa se termine cu o criza financiara in tarile afectate, a avertizat miercuri Fondul Monetar International (FMI), informeaza The Wall Street Journal.

Într-un studiu, FMI susține că intrările de capital în principalele 45 de economii emergente au scăzut cu 1.100 miliarde de dolari între 2010 și 2015, o sumă echivalentă cu 4,9% din Produsul Intern Brut combinat al acestor țări. China și Rusia au fost responsabile pentru ieșiri de capital în valoare de 675 de miliarde de dolari, jumătate din ieșirile mondiale.

Potrivit FMI, aceasta este a treia mare "fugă" a capitalului cu care s-au confruntat piețele emergente în ultimele trei decenii. "O perspectivă istorică oferă motive de îngrijorare. Încetinirea intrărilor de capital după expansiuni susținute au fost asociate cu crize economice costisitoare", precizează FMI.

Cifrele prezentate de FMI arată că, în termeni relativi, actualul declin este mai mare decât ieșirile de capital cu care s-au confruntat piețele emergente în timpul crizei financiare asiatice de la finalul anilor 1990 sau în timpul crizei datoriilor țărilor din America Latină în anii 1980. În schimb, de data aceasta au existat o serie de amortizoare care au redus impactul șocului, precum nivelul ridicat al rezervelor valutare, susține Fondul.

În plus, cursurile de schimb în piețele emergente sunt mult mai flexibile decât erau în precedentele episoade, iar prețurile interne par a fi mai bine ancorate, în parte și datorită regimurilor de țintire a inflației adoptate de băncile centrale, mai adaugă instituția financiară internațională.

FMI a publicat acest studiu în avanpremiera raportului "World Economic Outlook", care va include și noile prognoze privind evoluția economiei mondiale. Directorul general al FMI, Christine Lagarde a subliniat că Fondul își va revizui estimările referitoare la creșterea economiei mondiale la finalul acestei săptămâni.

Sursa: Agerpress