Stoicescu (FAP): Interdictia ca personalul Romsilva sa participe la selectia pentru CA al regiei incalca prevederile Constitutiei

Data publicarii: 07-04-2016 | Economie

Ordinul de Ministru prin care se interzice personalului angajat in Romsilva sa participe la selectia pentru functia de membru al Consiliului de Administratie (CA) incalca prevederile Constitutiei si ale ordonantei privind guvernanta corporativa, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP).

'(...) Ordinul de Ministru nr. 610 din 24 martie 2016 este un Ordin prin care efectiv se încalcă prevederile Constituției României, respectiv prevederile articolelor 16 și 53. Astfel, se restrâng drepturile cetățenilor de a accede la anumite funcții. Este vorba de interzicerea personalului angajat de la Regia Națională a Pădurilor — Romsilva de a participa la selecția pentru a fi membru în Consiliul de Administrație de la Romsilva. Noi considerăm că trebuie să se revină asupra acestui Ordin, care nu numai că încalcă prevederile Constituției, dar încalcă și prevederile Ordonanței 109 privind guvernanța corporativă în România și, de asemenea, încalcă prevederile și precizările Ministerului Justiției în care, referitor la această speță, s-a pronunțat clar că nu există nicio îngrădire vizavi de accesul personalului angajat de la Romsilva la a accede la funcția de membru în Consiliul de Administrație', a menționat Stoicescu.

Reprezentantul FAP a susținut că restricția va duce la situația ca în Consiliul de Administrație al Romsilva să fie admise persoane din afara sectorului silvic sau care au interese față de pădurile statului.

'Noi considerăm că această restricție va duce la faptul că în Consiliul de Administrație vor veni persoane și din afara sectorului silvic, persoane care nu știu nimic despre Regia Națională a Pădurilor — Romsilva și pot chiar să pătrundă elemente care reprezintă grupurile de interese, oameni care sunt rău intenționați și care au interese față de pădurile statului. Aici este vorba de interes general și de un element de siguranță națională — pădurile statului. Suntem surprinși că personalul angajat de la Romsilva, cel care este selectat în funcție de gradul profesional și probitate morală și profesională, nu are voie să participe la aceste alegeri. Chiar în Ordinul de Ministru nu se mai precizează nimic despre calitatea profesională a viitorilor candidați', a explicat Marian Stoicescu.

Acesta a susținut, de asemenea, că imediat după publicarea Ordinului de Ministru sindicaliștii din sectorul silvic au înaintat o plângere ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer și, în plus, au în plan atacarea în instanță a respectivului document.

'Până acum nu am avut discuții cu oficiali din minister, pentru că Ordinul este din 24 martie 2016, apărut târziu pe site-ul ministerului și al Romsilva. La elaborarea lui nu a fost consultată nicio persoană din societatea civilă sau poate că unii au fost consultați și poate chiar au determinat textul acestui Ordin. Profesioniștii, specialiștii nu au fost consultați. Nici măcar cei de la Romsilva. Imediat ce a apărut pe site acest Ordin, profund ilegal, am înaintat o plângere prealabilă la doamna ministru Palmer și vom ataca în contencios administrativ situația în care nu se va proceda la anularea acestui Ordin. Considerăm că cei din conducerea ministerului trebuie să se aplece asupra acestui Ordin, care este dat la semnat la doamna ministru și avem marea rugăminte la domnia sa să consulte societatea civilă, mai ales specialiștii silvici, cei care au pregătire silvică, atunci când se emit astfel de acte normative', a subliniat președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor.

Circa 100 de reprezentanți ai Federației pentru Apărarea Pădurilor protestează, joi, în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), solicitând modificarea unor reglementări care vizează sectorul silvic și pe care aceștia le consideră "ilegale".

În cazul în care nu se rezolvă problemele ridicate de ei, lucrătorii în sectorul silvic amenință cu un miting de amploare în data de 20 aprilie.

'Suntem nevoiți să pichetăm astăzi sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, protestând în acest mod vizavi de unele reglementări emise chiar de către acest minister, care vizează sectorul silvic, mai ales sectorul silvic de stat. Am primit aprobarea pentru 100 de oameni, pentru că spațiul de acolo nu ne permite mai mult. În situația în care nu se va rezolva problematica pe care noi o solicităm, vom organiza un miting de amploare în Piața Victoriei, în data de 20 aprilie. Atunci, vom solicita din partea premierului măsuri clare, ferme, pentru redresarea situației și, dacă este nevoie, chiar luată în considerare o altă conducere la Departamentul Păduri din minister. Nu putem tolera ca pădurea să fie amenințată prin aceste documente care sunt profund ilegale', a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu.

Potrivit organizației non-guvernamentale, printre revendicări se află și anularea Ordinului de Ministru prin care se împiedică participarea angajaților Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva la procesul de selecție pentru membrii Consiliului de Administrație.

De asemenea, aceștia consideră că este nevoie de modificarea HG nr. 924/4.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, "întrucât prevederile acestei HG constituie o amenințare la menținerea și gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat și, conform Legii nr. 2/2016, o amenințare la siguranța națională."

În viziunea inițiatorilor protestului, propunerea Departamentului Păduri pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din proprietate publică nu soluționează problematica creată prin aplicarea HG nr. 924/2015, iar estimările Federației amintesc de faptul că aproximativ 7.000 de salariați de la RNP — Romsilva vor fi concediați.

Pe lista revendicărilor Federației pentru Apărarea Pădurilor se mai află: acordarea de subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe de până în 30 de hectare pentru administrarea și paza pădurilor, salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale, corupția și furturile de lemn, tragerea la răspundere a celor care au permis distrugerea a 400.000 de hectare de păduri particulare și retrocedări ilegale, măsuri urgente de consolidare a RNP — Romsilva, aplicarea unui management forestier durabil, măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic, respectarea prevederilor legale privind numirea Consiliului de Administrație al Romsilva și, nu în ultimul rând, consultarea reală a mediului academic, a specialiștilor și a reprezentanților societății civile din sectorul silvic la elaborarea strategiilor forestiere și a actelor normative aferente sectorului.

Federația pentru Apărarea Pădurilor are în componență membri ai Academiei Române, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, Societatea 'Progresul Silvic', Confederația Consilva, Asociația Proprietarilor de Păduri din România, Asociația Constructorilor Forestieri din România, Asociația Pensionarilor Silvici din România.

Sursa: Agerpress