Vlasceanu (ACUE): Strategia energetica poate fi gata pana la toamna, dar nu si-o va asuma nimeni

Data publicarii: 07-04-2016 | Economie

Documentul strategiei energetice nu va fi asumat de nimeni in aceasta toamna, chiar daca va fi gata, intrucat Guvernul se va schimba, a declarat, joi, Silvia Vlasceanu, director executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), in cadrul unei dezbateri pe tema viitoarei strategii energetice a tarii.

Ministerul Energiei și-a propus finalizarea Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050 până în această toamnă.

"Personal, sunt sceptică că strategia energetică va fi finalizată în această toamnă. Poate fi gata un document, dar de asumat nu o să și-l asume nimeni. În toamnă, Guvernul nu mai are rost să aprobe un document pe care să și-l asume un Guvern politic viitor", a adăugat Vlăsceanu.

Ministerul Energiei derulează, din 9 martie până în 15 aprilie, analiza calitativă a sectorului energetic, în scopul elaborării Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Vor fi implicați circa 200 de experți de top din energetica românească, din mediul guvernamental, din Parlament, din mediul academic, din companii, din autoritățile de reglementare și din alte ministere, a anunțat Radu Dudău, coordonatorul proiectului, la începutul lunii martie.

Potrivit acestuia, vor rezulta rapoarte sectoriale, din care va fi întocmit un raport integrat, ce va fi lansat în dezbatere publică în jurul datei de 25 aprilie.

"Acest document va prezenta de fapt care este viziunea noastră asupra dezvoltării sectorului energetic, care sunt punctele vulnerabile și care sunt soluțiile, cum ne vom îndeplini obiectivele", a precizat Dudău.

El a mai spus că, ulterior, se va trece la modelarea cantitativă a datelor, cu ajutorul unui consultant internațional, pe diferite scenarii, pornind de la unul de bază și până la asumarea unor ținte ambițioase.

Sursa: Agerpress