Sentimentul increderii in economie a scazut in regiunea Iasi, in acest an (analiza EY)

Data publicarii: 11-04-2016 | Economie

Sentimentul increderii in economie a scazut in regiunea Iasi in acest an fata de anul precedent, oamenii de afaceri avand asteptari mai putin pozitive privind evolutia cifrei de afaceri si a profitului companiilor din care fac parte, se arata in Barometrul "Business-2more-business" realizat de EY si Doingbusiness.ro.

'Oamenii de afaceri din Iași și din județele învecinate sunt mai puțin încrezători în evoluția pozitivă a economiei în 2016 decât media la nivel național — 51% dintre respondenții din Iași și împrejurimi sunt încrezători și foarte încrezători în evoluția pozitivă a economiei, față de 61% dintre respondenții la nivel național. (...) Sentimentul de încredere în economie în regiunea Iași a scăzut față de anul trecut, când 55% dintre oamenii de afaceri din regiune spuneau că sunt încrezători și foarte încrezători în evoluția pozitivă a economiei. Cu toate acestea, respondenții din Iași sunt mai încrezători în creșterea industriei în care operează în următoarele șase luni față de media națională — 64% sunt încrezători și foarte încrezători în această evoluție pozitivă, față de 59% dintre oamenii de afaceri din întreaga țară', se arată într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestuia, 41% dintre respondenți se așteaptă la creștere de peste 10% a cifrei de afaceri, față de 53% cu un an în urmă, și doar 25% se așteaptă la o creștere de două cifre a profitului în 2016, față de 42% în 2015. În plus, 52% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a numărului de angajați anul acesta, față de 71% la nivel național.

'Cei mai mulți oameni de afaceri la nivel local (57%) sunt de părere că investițiile mai mari în marketing și comunicare le-ar putea crește vânzările în 2016 — pondere semnificativ mai mare față de media națională — 41%. Alte acțiuni indicate de respondenții din Iași pentru creșterea vânzărilor sunt diversificarea portofoliului de produse și servicii (54%) și extinderea vânzărilor către noi piețe locale sau internaționale (48%)', menționează documentul citat.

Antreprenorii și oamenii de afaceri din Iași și județele învecinate percep o creștere semnificativă a anumitor obstacole în dezvoltarea afacerilor, în comparație cu anul precedent, dar și cu media la nivel național. Astfel, 57% se plâng de nivelul birocrației (față de 43% în 2015 și față de 54% la nivel național), iar 37% de starea economiei locale (față de 25% în 2015 și față de 15% la nivel național). De cealaltă parte, mediul de afaceri local este mai puțin afectat de lipsa de stabilitate politică și viziune a politicilor publice față de media națională (32% dintre respondenții din Iași față de 51% la nivel național).

'Referindu-se la măsurile care ar avea cel mai mare impact în următorii trei ani pentru a îmbunătăți dezvoltarea pe termen lung a antreprenoriatului în România, respondenții din regiunea Iașiului indică în primul rând asigurarea stabilității mediului de reglementare și fiscalizare (68%), simplificarea taxării și reglementărilor (55%) și accesul mai facil la finanțare (36%)', se mai spune în document.

Barometrul 'Business-2more-Business' are la bază răspunsurile primite de la antreprenorii și oamenii de afaceri care au participat la conferința Business-2more-Business organizată de Doingbusiness.ro la Iași în martie 2016. La conferință au participat 147 de companii, dintre care 59% cu cifra de afaceri de peste 1 milion euro.

Sursa: Agerpress